Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез

...
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез
Коментари Харесай

От 00:00 ч. за месец: Извънредна епидемиологична обстановка вместо извънредно положение

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание. Прието беше Решение за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 14 май 2020 година до 14 юни 2020 година

От пресцентъра на държавното управление акцентират, че пандемията от COVID-19 съставлява тежка изключителна обстановка, обвързвана с публичното здраве в народен и международен мащаб и съставлява непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите. Заболяването слага системата на публичното опазване на здравето в изключителна обстановка, в която е нужна и извънредно значима своевременната реакция и въвеждането на ограничения за понижаване на риска от разпространяване, както и опцията за тяхната смяна и адаптиране съгласно новите научни данни за болестта и причинителя му.

След осъществена от основния държавен здравен контрольор оценка на съществуващия епидемиологичен риск в България и установената непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите, са налице събитията, обуславящи министърът на опазването на здравето да предложи на Министерския съвет оповестяването на изключителната епидемиологична конюнктура.

Възползвахме се от опцията, защото няма внезапна смяна в развиването на заболяването. Считаме, че ограниченията, които сме предложили до момента, би трябвало да продължат. Правителството счита, че пандемията на COVID-19 съставлява заплаха за здравето на българските жители. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев във връзка оповестяването на изключителна епидемиологична конюнктура, представен от Нова телевизия.

Сред претекстовете за решението на Ананиев е фактът, че не е ясно какво предизвиква болестта, както и неналичието на лекарство срещу заболяването. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 типа. Те ще бъдат оповестени до 00 часа на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и стартират да действат от среднощ.

" COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последици. Огнищата на заболяването са публикувани в цялата страна. Освен тези, които се заредиха в фамилна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица обществени домове ", изясни Ананиев. 

Възобновяват се и трансплантациите. Можем да възстановим тази активност, тъй като донорите отиват в други страни, които са в по-влошена конюнктура. У нас има основана изцяло безвредна организация, заяви още здравният министър. Отварят се и парковете и градските градини за придвижване, това ще става със заповед на кметовете и регионалните шефове.

Ананиев увери, че според от обстановката, ще се подхващат други ограничения за битка против ковид.  Той е срещу анулацията на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това остава в действие.

Шампионатът по футбол ще започва на 5 юни. Националният действен щаб пък ще дава брифинг единствено един път на ден - сутринта. Това е решено след среща на управлението на Щаба с премиера Борисов. 

Относно детските градини, Ананиев разгласи, че е формиран проект. Обмисля се да се пусне анкета измежду родителите за това, до каква степен са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се вкара и логаритъм за отваряне детските градини и ясли. Ще има условия както към родители и децата, по този начин и към личния състав. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, в случай че бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10 деца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР