Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Хърватия. Пристигайки

...
Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Хърватия. Пристигайки
Коментари Харесай

Премиерът на Хърватска към Борисов: 17 май ще остане в историята

Министър-председателят Бойко Борисов през днешния ден е на посещаване в Хърватия.
Пристигайки в столицата Загреб, министър председателят беше посрещнат от своя сътрудник Андрей Пленкович с думите: " 17 май ще остане в историята ".

Според премира на Хърватска датата 17 май, когато се организира Срещата на върха във формат Европейски Съюз - Западните Балкани в София, ще остане в историята като основна дата за страните от Балканския полуостров, както за тези, които са към този момент част от Европейски Съюз, по този начин и тези страни, които получиха заслужената европерспектива на срещата на водачите на Европа.

" Срещата беше обръщение към всички наши прилежащи страни да продължат с промените, а взаимно с тях и да построяваме съгласуваност - транспортна, цифрова инфраструктура ", разяснява хърватският министър председател.

Борисов и Пленкович разговаряха, като фокусът беше подложен точно върху доближаването със страните от Западните Балкани и обезпечаването на непрекъсваемост на процеса, почнал в София.

От своя страна Борисов съобщи, че Австрия е поела ангажимент тематиката " Западни Балкани " да продължи да стои на дневния ред на Европейски Съюз и по време на Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли тази година.

Според прмиера в случай че не се подсигурява, че тематиката за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейски Съюз, това би означавало, че Срещата на върха в София е била просто една добра среща. " Трябва да създадем всичко допустимо да не допуснем още веднъж спор като този в някогашна Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания ", прикани Борисов.

Борисов благодари също по този начин на Пленкович за това, че Хърватия ще поеме щафетата за организирането на нова среща сред водачите на Европейски Съюз и страните от района.

Припомняме, на 16 май Борисов и Пленкович организираха среща, на която министър председателят на Хърватска удостовери, че ще инициира идната среща на върха във формат Европейски Съюз - Западни Балкани. Срещата ще бъде през 2020 година

На днешната среща сред двамата Борисов изрази задоволство от това, че Европейски Съюз схваща потребността на страните от района да излязат от изолацията, в която се намират. В същото време страните членки на Общността схващат и че не би трябвало да се позволяват нови спорове на Балканите.

На собствен ред министър-председателят на Хърватия поздрави Борисов за метода, по който България извършва своето председателство на Съвета на Европейски Съюз и осъществя целите от програмата си.

На конференцията след срещата Борисов съобщи, че в случай че страните от Балканите са обединени, те могат да свършат доста работа. Той акцентира, че разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им като България и Македония. В тази вързка премирът описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни - отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Пленкович пък разяснява чудесните политически и стопански връзки сред Хърватия и България и акцентира, че ще продължи взаимното съдействие за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР