Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република

...
Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република
Коментари Харесай

МС с ново извънредно заседание - прие много важни решения

Министър-председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и членовете на кабинета организираха изключително държавно съвещание посредством видеоконферентна връзка през днешния ден, оповестиха от държавната осведомителна работа.

На него бяха признати следните решения:

Правителството утвърди Програма за създаване, уголемение и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения

Министерският съвет утвърди Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения за интервала 2020-2022 година. Индикативният бюджет за актуалната година е до 70 млн. лева Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от идващите две години (2021 и 2022г.)

По програмата ще се финансира създаване на материална база, която подсигурява здравословните и качествени условия на образование в системата на предучилищното и учебното обучение. Предвижда се градеж на нови детски ясли, градини и учебни заведения в страната, както и продължение, надстрояване и реорганизация на съществуващи. По този метод ще бъде понижен дефицитът на свободни места. Ще се основат и предпоставки за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст.

В резултат на осъществяването на програмата се чака и повече учебни заведения да преминат към едносменен режим на образование. Изпълнението на програмата ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката.

Допълнителни 50 милиона лв. се отпускат за детски градини и ясли

Министерския съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 50 милиона лева по бюджета на Столичната община за 2020 година за строителство, обзавеждане и съоръжение на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и парцели за потребностите от нови места в детските заведения на територията на общината.

С спомагателните средства ще бъдат построени нови здания и ще се разшири потенциалът на съществуващите такива. Така ще се основат условия за обгръщане на всички деца в наложителна предучилищна възраст в детските градини.

Недостигът тук-там изисква от Столичната община да предприеме незабавни ограничения за разширение на съществуващия потенциал на детските заведение и за създаване на нови такива, макар че влага целеустремено и поредно в ново строителство и увеличение на сградния фонд. Причината е продължаващият приток на млади фамилии към столицата като броят на децата, чакащи за банкет в детските градини, продължава да пораства.

Необходимите средства се обезпечават посредством преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2020 година

Министерският съвет одобри оперативната си стратегия за интервала 1 юли - 31 декември 2020 година

Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала, както и обмисляне на процеса по осъществяването на оценка на въздействието.

Оперативната стратегия дава информация за главните положения на предлаганата уредба и последствията от използването й, цели, учредения за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане. Оперативната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.

Включването на планове на актове в оперативната стратегия се реализира след осъществена частична предварителна оценка на въздействието. Оперативната стратегия планува да бъдат прегледани 19 плана на нормативни актове от компетентността на Министерския съвет.

Съгласно наредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация, програмата ще бъде оповестена дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за интервала 1 юли - 31 декември 2020 година

Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за интервала 1 юли - 31 декември 2020 година Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала, както и обмисляне на процеса по осъществяването на оценка на въздействието.

Законодателната стратегия дава информация за главните положения на предлаганата уредба и последствията от използването й, цели, претекстове за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане. Законодателната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по правене и приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.

Програмата планува да бъдат прегледани общо 27 оферти за законопроекти, като за два законопроекта ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието. Съгласно наредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация, програмата ще бъде оповестена дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания wwvv.strategy.bg.

Предсрочно се приключва мандата на Елена Николова Чернева - Маркова като ръководител на Националното бюро за правна помощ поради избора й за заместник-омбудсман

Министерският съвет взе решение за предварително преустановяване на мандата на Елена Николова Чернева - Маркова като ръководител на Националното бюро за правна помощ, считано от 22 юли 2020 година Правителственото решение е по отношение на решение на Народното събрание от 22 юли 2020 година за избирането на Елена Чернева - Маркова за заместник-омбудсман на Република България и въз основа на подадено от нея заявление и на съображение член 14, алинея 1, т. 1 и алинея 2 и член 15, алинея 1 от Закона за правната помощ.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година

Правителството одобри Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет, политика в региона на реализирането на държавните функционалности на територията на областите в България, бюджетна стратегия „ Осъществяване на държавната политика на регионално равнище “ за 2020 година в размер 1 257 800 лева за извънгаранционно поддържане на краткотрайното възпрепятстващо оборудване и прилежащия път по българо-турската граница на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол.

Правителството отпусна 11,6 млн. лева за погашение на компенсации и прилагани ограничения за ограничение и очистване на АЧС

Правителството утвърди спомагателни средства в размер до 11,6 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за погашение на компенсации и прилагани ограничения за ограничение и очистване на болестта Африканска чума по свинете на територията на България. С тях ще се изплащат компенсации на свинекоплексите, в които са установени огнища на болестта Африканска чума по свинете през 2020 година, както и компенсации за стопанства, отглеждащи порода „ Източнобалканска свиня “. Съгласно процедурата на Европейската комисия се прави отчасти рефинансиране до 75 % на направените разноски.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР