Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република

...
Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република
Коментари Харесай

Ето какви решения взе МС на извънредното си заседание днес

Министър-председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Правителството утвърди план на Закон за изменение на Закона за здравето, който урежда ограниченията на територията на Република България за предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на изключителното състояние, 13 май 2020 година

Със законопроекта се оферират промени в член 61 и член 63 от Закона за здравето, които имат директно отношение към опцията за предписание на противоепидемични ограничения от министъра на опазването на здравето. Целта е да се понижи и забави разпространяването на епидемията от COVID-19 и да се обезпечава опция за подготовка на здравната система за гарантиране на съответна здравна грижа.

Министър Ананиев разкри кои противоепидемични ограничения ще продължат да работят и след отпадането на изключителното състояние

Определят се актовете, с които министърът на опазването на здравето вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособен район за отбрана на живота и здравето на жителите. Те ще се вкарват със заповед по реда на член 73 от Административнопроцесуалния кодекс или с разпоредба, която се обнародва неотложно в идващия брой на „ Държавен вестник “.

Проектът планува и промени в редица други нормативни актове.

В Административнопроцесуалния кодекс категорично се вкарва двумесечен период за разглеждане на оспорването на общия административен акт, публикуван в неотложни случаи и двуинстанционност на оспорването.

С промени в обособени нормативни актове като Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за държавния чиновник и други се уточняват периоди за плануваните в тях социално-икономически, финансови и здравни ограничения за превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19, като част от периодите се удължават и се уголемява приложното поле на част от ограниченията.

Всички права, зародили с изключителното състояние, се удължават с 2 месеца след 13 май.

България да създаде в къси периоди цифрови принадлежности, които улесняват живота на жителите в изискванията на световната пандемия. Това ще бъде регистрирано по време на видеоконференция на министрите от Европейския съюз с сектор телекомуникации на 5 май 2020 година, реши още Министерски съвет.

Министрите ще дискутират последствията от рецесията с COVID-19 в телекомуникационния и цифровия бранш и смисъла на цифровите решения за възобновяване на Европейски Съюз. Тема на съвещанието са и вложенията в построяването на нови цифрови инфраструктури – мрежи с доста висок потенциал.

Българското държавното управление започва Единен портал с информация за ограниченията за битка с разпространяването на COVID-19. Разработени бяха доста спомагателни електронни услуги, които да улеснят жителите и бизнеса и да понижат рисковете от директни контакти. Сред тях е и мобилно приложение, което може да бъде свалено гратис и употребявано на непринуден принцип от българските жители, за улеснение на диагностиката на COVID-19.

Правителството утвърди също българската позиция за неофициалната видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика, която ще се организира на 5 май. Видеоконференцията е отдадена на демографските провокации в резултат на пандемията COVID-19 и ограниченията за икономическо възобновяване и обществена сигурност.

Борисов: Намираме се в обстановка, която след Втората международна война светът не познава

Министрите ще дискутират ограниченията за унищожаване на рестриктивните мерки и за възобновяване, планувани от държавите-членки, само че също по този начин и въздействието на пандемията върху главните демографски трендове. Разпространението на ковид оказва голямо влияние върху живота и работата на хората в цяла Европа и по света. Това изисква обща реакция със средносрочни и дълготрайни ограничения и политики както на национално ниво, по този начин и на ниво Европейски Съюз. На европейско равнище ефикасното координирано осъществяване на дейностите и рекомендациите от Пътната карта за повдигане на противоепидемичните ограничения по отношение на COVID-19 са значима причина за възобновяване на националните и европейската стопанска система.

Министерският съвет утвърди и позицията на България за присъединяване в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира на 6 май посредством видеоконферентна връзка. Фокусът ще бъде върху поддръжката на Европейски Съюз за Западните Балкани за справяне със здравните и стопански последствия от COVID-19.

Очаква се водачите да одобряват декларация, с която да потвърдят поддръжката си за европейската вероятност на Западните Балкани и да показват мощна европейска взаимност към района, както и потребността от общоевропейско единение за справяне с невижданата рецесия.

Сътрудничеството и поддръжката на Европейски Съюз към района е в размер на повече от 3,3 милиарда евро и надвишава всички помощи, предоставени от други сътрудници за страните от Западните Балкани.

България поддържа пакета от подхванатите досега ограничения, ориентирани в поддръжка на района за справяне с непосредствените провокации и последствията от рецесията. Той е проявяване на европейската взаимност и удостоверение за уговорката на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. Страната ни към този момент оказа помощ по двустранна линия на Република Северна Македония и Сърбия с даването на 230 защитни костюма за многократна приложимост. Подготвят се и планове за поддръжка за страните от района по линия на българската помощ за развиване на стойност над 200 000 лв..

България ще продължи да работи в поддръжка на страните от Западните Балкани, в това число в подтекста на съпредседателството ни с Република Северна Македония на Берлинския развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР