Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос

...
Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос
Коментари Харесай

Бойко Борисов с почетен знак от Университета за чужди езици в Сеул

Министър-председателят Бойко Борисов беше почетен с почетен знак за принос към българистиката и развиването на двустранните връзки от вицепрезидента на Университета за непознати езици Ханкук “ в Сеул Чу Ки-сонг, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Убеден съм, че връзките сред България и Република Корея ще се развият доста бързо в редица сфери след днешните диалози – и в региона на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват фрагменти “, сподели министър председателят Борисов пред корейските студентите, които учат български език в Сеул.

 Бойко Борисов в Сеул БГНЕС

 Бойко Борисов в Сеул БГНЕС
Министър-председателят уточни, че е декларирал пред корейския си сътрудник Ли Нак-йон, че няма по-добро и красиво събитие, с което следващата година да се означи 30-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни, от един огромен корейски цех в България.-->

Пред студенти на университета „ Ханкук “ министър председателят Борисов означи, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен концерн на Китай в София , а преди три месеца бе открит офис на Световната банка в България като такива има два - в Индия и в София.

 Бойко Борисов в Сеул БГНЕС
Европейската комисия даде доста добър сектор за Българи я – обвързван точно с това, което вършим и през днешния ден в Корея – обучение, нововъведения, спорт, просвета, университети, академии. Това е сектор на бъдещето “, подчертава министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че от през вчерашния ден българин е отпред на МВФ - Кристалина Георгиева.

Страната ни още веднъж бе определена да ръководи Берлинския развой следващата година . Казвам още веднъж – не в дословния смисъл, само че преди единствено една година председателствахме Съвета на Европейски Съюз и тогава в София се организира Срещата на върха за Западните Балкани. Даде се даде подтик за мира и за по-нататъшните стъпки за приемането им в Европейски Съюз “, съобщи министър председателят Борисов пред корейските студенти. Той подчертава, че ще се подходи уместно към обмена на студенти и преподаватели сред Софийския университет и сеулския „ Ханкук “. От началото на идната образователна година се планува да има взаимност сред двете страни и във връзка с стипендиите.

 Бойко Борисов в Сеул БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела триумф на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за самопризнание за приноса му към развиването на българската студентска стратегия в „ Ханкук “ и за продължение на положителните връзки сред Република Корея и Република България.

През 2005 година в университета в Сеул е основана Катедра по грецистика и българистика. Всяка година към 15-20 корейски студенти се записват да учат български език. Те получават познания по българска политика, стопанска система, просвета и обичаи. Част от тях пътуват всяка година за научен продан в България в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” и във Великотърновския университет. През 2019 година в университета в „ Ханкук “ е основан и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS).

В България корейски език се учи в Центъра по източни езици и култури към СУ „ Св. Климент Охридски “ в специалността „ Кореистика “ от 1995 година с учител, изпратен от Република Корея. Корейски език се учи от осми клас и в 18 СУ „ Уилям Гладстон “ в София от образователната 2011/2012 година. Това е първото учебно заведение в Европа, в което има постоянно образование по корейски език.

 Бойко Борисов в Сеул БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР