Министър-председателят акад. Николай Денков заминава по-късно днес за Вилнюс, Литва,

...
Министър-председателят акад. Николай Денков заминава по-късно днес за Вилнюс, Литва,
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков заминава за срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Министър-председателят акад. Николай Денков отпътува по-късно през днешния ден за Вилнюс, Литва, където ще взе участие в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Лидерите на 31-те страни членки се събират в латвийската столица, с цел да разискват аспирациите на Украйна за участие, блокирания банкет на Швеция от Турция и Унгария, новите отбранителни проекти на Алианса и разноските за защита.

Американският президент Джо Байдън към този момент съобщи, че Украйна не е подготвена за участие и че, първо, би трябвало да завърши войната на нейна територия. Дни по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг удостовери, че Киев няма да получи покана за участие на срещата във Вилнюс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упорства за явен политически сигнал, че страната му ще се причисли, щом войната завърши, както и за пътна карта към задачата.

Основни резултати от срещата се чака да бъдат решения по отношение на продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна; надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид (2022 г.) за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на Алианса и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата.

В рамките на форума ще бъдат извършени съвещания във формат съдружници, както и в партньорски формат с присъединяване на държавните и държавни ръководители на азиатско-тихоокеанските сътрудници Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на ръководителя на Европейския съвет и ръководителя на Европейската комисия. Програмата планува провеждането на първото съвещание на Съвета НАТО-Украйна, както и неофициални съвещания на министрите на външните работи и на министрите на защитата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР