Министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас коментира скорошното увеличаване на напрежението

...
Министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас коментира скорошното увеличаване на напрежението
Коментари Харесай

Ципрас: Ще защитим всяка педя от територията ни

Министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас разяснява скорошното увеличение на напрежението сред Гърция и Турция, обещавайки да отбрани „ всяка педя от суверенната си територия “.

„ Гърция приема и желае съдействие, само че няма да се избегне борба, в случай че би трябвало да отбрани „ всяка педя от суверенната си територия “ ,

съобщи министър председателят, представен от в. „ Прототема “ (Protothema) и Агенция „ Фокус “.

НАТО: Напрежението сред Гърция и Турция не е наш проблем

Турски бойни самолети над Атина

Гърция изпраща 7000 бойци на турската граница

Ципрас добави: „ Няма да преговаряме, няма да отстъпваме, няма да се пазарим и за педя от земята ни. Това е мястото, където хората, живели на него през вековете, знаят по какъв начин да пазят “.

Министър-председателят съобщи, че

желае да изпрати обръщение на съдействие и спокойно взаимно битие, само че и неотстъпчивост .

„ Агресията и провокациите не са знак за мощност “, добави той, говорейки за скорошните турски дейности в Егейско море.

В началото на 2018 година напрежението сред Гърция и Турция стартира да се изостря доста, като разногласията сред двете средиземноморски страни са съсредоточени главно в две точки. Най-горещо е във водите към остров Кипър, където при започване на годината публично беше доказано, че в шести блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има голямо находище (от вид езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни към този момент създават своите кладенци.

Това незабавно провокира реакция от Анкара и на 10 февруари кораби от Военноморски сили на Турция блокираха пътя на сонда на италианска енергийна компания, пътуваща към мястото, с цел да стартира сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен колос беше изтеглен. Турция оправда дейностите си с претенцията, че естествените запаси на Кипър би трябвало да бъдат разграничени по равно сред Кипърската турска република и киприотската Република Кипър и от този момент по всякакъв начин пречи на сондажните действия в региона.

Напрежението сред гърците и турците незабавно се придвижи в региона на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от Военноморски сили на Турция и катери на бреговата защита на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен транспортен съд, на борда на които са били министърът на защитата на Гърция Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката войска и други военни лица, отиващи към мястото, с цел да хвърлят венец по случай 22-та годишнина от въоръженото противостояние към островите през 1996 година

В добавка към това турски бойни и разследващи самолети всекидневно нарушават гръцкото въздушно пространство в региона на Егейско море от 22 декември 2017 година насам.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР