Министър-председателките на Финландия и Нова Зеландия Сана Марин и Джасинда

...
Министър-председателките на Финландия и Нова Зеландия Сана Марин и Джасинда
Коментари Харесай

Сана Марин и Джасинда Ардърн : Не се срещаме като връстнички, а като министър-председателки

Министър-председателките на Финландия и Нова Зеландия Сана Марин и Джасинда Ардърн трябваше да дават отговор на малко чудноват журналистически въпрос - а точно дали първата им среща онлайн, която тече сега в Нова Зеландия, се случва, тъй като и двете са млади дами на една и съща възраст, написа Guardian.

Тази заран публицист от новозеландската радио мрежа Newstalk ZB попита каква е повода зад диалога им: „ Много хора ще се чудят дали вие двете се виждате единствено тъй като сте на една и съща възраст и имате доста общи неща. “

„ Срещаме се, тъй като сме министър-председатели “, отговори Сана Марин на взаимната конференция в постройката на държавното управление на Оукланд.

„ Чудя се дали някой в миналото е питал Барак Обама и Джон Ки дали се срещат, тъй като са на една и съща възраст. “, добави Джасинда Ардърн. „ Разбира се, мъжете в политиката се повече – това е действителността – в тази ситуация просто две дами се срещат, а не поради пола им “.

След като прецизираха демографските въпроси, Марин и Ардърн споделиха, че са разискали няколко значими въпроса, в това число световния стопански спад и разноските за живот.

Ардърн добави, че са дискутирали също и отговорността, която с Марин, като жени-лидери, имат към другите дами в страни, изправени пред „ тежки условия, където виждаме съществени човешка права да бъдат потискани и нарушавани “. Ардърн визираше Иран и продължаващите митинги там.

Сана Марин добави, че и двете желаят да застанат дружно зад равенството - „ да подсигуряваме, че всяка жена и момиче по целия свят ще има същите права и същите благоприятни условия като мъжете “.

Сана Марин посещава Нова Зеландия за първи път като финландски министър председател.

Двете министър-председателки потвърдиха топлите връзки сред Нова Зеландия и Финландия и уговорката им за увеличение на комерсиалните взаимоотношения, битката с климатичните промени и задълбочаването на съдействието в разнообразни сфери.

„ Нашите страни имат единодушие по доста значими въпроси - споделяме мощен ангажимент към демократичните полезности като основа за отворени, толерантни и устойчиви общества, както и към мултилатерализма и правовия ред, които са фундамента на световния мир и разцвет от 1945 година насам ”, разяснява Ардърн.

Министър-председателят на Нова Зеландия добави, че този ред, учреден на правила, сега е под напън в международен мащаб поради нахлуването на Русия в Украйна.

„ Наясно съм, че спорът безусловно е на прага на Финландия “, сподели Джасинда Ардърн, „ Обсъдихме в дълбочина информацията, която има министър-председателя (Сана Марин) и несъмнено трайното влияние, което войната може да има върху Европа и върху световната сигурност. “

Стана ясно и че визитата на Марин в Нова Зеландия е било нейно „ особено искане “.

Въпросът на журналиста провокира бурна реакция в обществените мрежи. Много консуматори на Twitter го дефинираха като сексистки, до момента в който един публицист от Нова Зеландия назова отговора на Джасинда Ардърн „ разстрел “

Complete killshot from Jacinda Ardern in the joint presser with Sanna Marin when asked if they were meeting because they were similar.
" I wonder if anyone asked Barack Obama and John Key that?... because two women meet it`s not simply because of their gender. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР