Министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев

...
Министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев
Коментари Харесай

Борисов и Заев почетоха в Рим делото на Светите братя Кирил и Методий

Министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях публични делегации уважиха взаимно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „ Санта Мария Маджоре “ в Рим, съобщи Българска национална телевизия. Тук през 867 година папа Адриан II освещава славянската книжовност и славянските книги.

Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на Св. Св. Кирил и Методий, което способства за духовността, просветата и обединяването на славянските нации.

Българският министър председател означи и ролята на Светите братя в региона на дипломацията в този исторически миг. „ На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати “, означи министър председателят Борисов.

Той акцентира значимия принос към делото на Светите братя, като напомни причините, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата книжовност с тази на другите нации. По думите на премиера, България и Република Македония демонстрират, че празниците би трябвало да се означават дружно, а не да са мотив за раздори.

Премиерът Зоран Заев съобщи, че на днешния празник, който се отбелязва дружно от двете делегации, се удостовери същинското другарство сред България и Република Македония.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация сервира цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 година от премиера Бойко Борисов на площад „ Торвалдсен “, наоколо до парка „ Вила Боргезе “ и Музея за съвременно и модерно изкуство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР