Министър-председател на Турция лично е наредил схема, използвана за изпиране

...
Министър-председател на Турция лично е наредил схема, използвана за изпиране
Коментари Харесай

"Турски лидер" подновил схема за заобикаляне на иранските санкции, обяви свидетел пред съд в САЩ

Министър-председател на Турция персонално е наредил скица, употребена за изпиране на милиарди долари като доходи от петролни продажби на Иран макар наложени от Съединени американски щати наказания, да бъде възобновена през 2014 година, откакто следствие по тематиката беше спряно от държавното управление.

Това изказване насочи турско-иранският търговец на злато Реза Зараб - основен очевидец по дело за заобикаляне на глобите, работила в продължение на няколко години и намесила имената на президента (ро по това време премиер) Реджеп Тайип Ердоган, някогашния стопански министър Зафер Чаглаян и банкови представители. Зараб, който твърди, че е получил десетки милиони от схемата, в която е посредничил, към този момент сподели предходната седмица, че тя е имала поддръжка на държавно равнище.

Разследване, стартирано против нея от турски прокурори, провокира трус в турската политика през 2013 година, а тогавашният министър председател Ердоган упрекна мрежата на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, че е част от скрит план против него. Дни по-късно следствието (в което беше арестуван и Зараб; той твърди в съда, че е " направил заплащания ", с цел да излезе от пандиза и да бъдат свалени обвиняванията против него) беше прекъснато.

По време на процеса в Ню Йорк Зараб - който скрито се съгласи да сътрудничи на управляващите, откакто се смяташе за основния обвинен, и да приказва против хипотетичните си съучактници - не можа да си спомни кога на 2014 година, след края на следствието, е била възобновена схемата, отбелязва " Блумбърг ". През въпросната година Ердоган беше министър председател до август 2014 година, когато беше определен за президент. На поста го наследи дотогавашният външен министър Мевлют Чавушоглу.

" Заповедта ще бъде дадена "

И предходната седмица той сподели, че Ердоган персонално е одобрил някои от финансовите придвижвания като част от огромната скица. Този четвъртък пък търговецът изясни, че е научил от собствен турски юрист, че " министър председателят " е наредил интервенцията да бъде възобновена, откакто " Халкбанк " е оказала опозиция за продължаването ѝ. Планът е бил поддържан и от зетя на Ердоган (и в този момент министър на енергетиката) Берат Албайрак, сподели още Зараб.

Коментирайки наличието на текстови известия сред него и юриста му от юни 2014 година, предприемачът сподели, че тогавашният министър председател е заречен на бранителя, че " заповедта да се стартира ще бъде дадена ".
В хода на показанията си Зараб изложи системата, разрешила на Иран да получи достъп до милиарди долари доходи от продажби на нефт, натрупвани в банки, до сметките си в които нямаше достъп поради американските наказания против нуклеарната му стратегия. В поддръжка на твърдени на прокуратурата търговецът изясни, че дружно с представители на " Халкбанк " и свои чиновници са изнесли ирански пари от Турция и други страни, " дегизирайки " ги като предмет на търговия със злато или доставки на храна. Понякога и американски банки са били употребявани в този развой. Директорът от " Халкбанк ", Мехмет Хакан Атила, се трансформира и в главния обвинен, против който Зараб свидетелства. Други обвинени, които още не са задържани, включват Чаглаян, който съгласно Зараб е получил подкупи в размер на 50 милиона $ от него, с цел да спомага в проекта.

Случаят обтегна връзките сред Съединени американски щати и Турция, откакто Ердоган персонално е упорствал пред двама президенти - Барак Обама и Доналд Тръмп - да се откажат от следствието.

" Може би към 150 милиона $ "

С думите си за присъединяване на неназования министър председател Зараб изненада мнозина в правосъдната зала след седем дни на тежки разпити, означи " Блумбърг ". Той също по този начин сподели, че е подложен под отбрана, откакто съкилийник във федерален затвор го е заплашил с нож поради желанието му да сътрудничи с държавното управление, а администрацията на Ердоган е почнала да конфискува персоналното му имущество в Турция, съобщи " Ройтерс ". Междувременно различен някогашен негов съкилийник (62-годишен жител на Кот д`Ивоар, очакащ присъдата си за финансиране на тероризъм) заведе против него дело с изказванието, че е бил изнасилен от него. Към сегашния миг Зараб не се намира в затвор, само че местоположението му е известно единствено на Федералното бюро за следствие.

Той сподели още, че е съумял да съживи схемата с изпиране на пари след намесата на премиера и настоя, че е поддържал интервенцията досега на арестуването си през март 2016 година По това време той е бил на отмора в Съединени американски щати със фамилията си.

Защитата опита да го показа като " Богат плейбой ", а самият той, запитан какъв брой пари е получил от активността си, сподели: " Може би към 150 милиона ", предава " Ню Йорк таймс ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (344)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР