Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат

...
Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат
Коментари Харесай

Поканата за инвеститори в АЕЦ "Белене" отново се отлага

Министър Петкова изяснява забавянето с нуждата документите да се преведат на всички публични езици на Европейски Съюз.

© Надежда Чипева Работата по възобновяването на АЕЦ " Белене " наподобява е спряна, защото към този момент трети месец страната не афишира процедурата за избор на вложители в плана. След като на 11 март Министерството на енергетиката заяви, че НЕК е отправила покана за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ", на 15 април се оказа, че това деяние от страна на Националната електрическа компания е било по-скоро официално, в сравнение с действително.

Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи, че поканата за създаване на АЕЦ " Белене " в действителност ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейския съюз едвам при започване на май. Причина за забавянето по думите й било условието документите (общо към 100 стр.) да се преведат на всички публични езици на Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сега, по време на 8-мата районна енергийна конференция " Дневният ред на енергийното развиване на района – цели, технологии и пазари ", която се организира на 17 май, министър Петкова даде нов период - началото на юни. Обяснението за следващото отсрочване още веднъж е, " че сега обявата се превежда на всички езици в Европейски Съюз и това лишава време, до момента в който се случи ". С две думи: цялата държавна машина към този момент трети месец не може да преведе документите, с които ще се даде старта на търга за АЕЦ " Белене ". Едва когато те бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз, ще стартират да текат и 90 дни, в които претендентите да заявят своя интерес за стратегически вложител, за миноритарно присъединяване, или за закупуване на електрическа сила от бъдещата електроцентрала.

Така най-ранната дата за стартирането на самата процедура по желание на вложители от откликналите на поканата претенденти се измества към септември. От което пък следва, че няма по какъв начин бъдещето на централата да бъде решено през март 2020 година, каквито бяха оповестени по-рано от държавното управление проекти.

Следващите стъпки

Според утвърждения от Народното събрание проект процедурата за избор на стратегически вложител би трябвало да премине в девет стадия. Първият е точно подготвяната в този момент покана за заявяване на интерес. След това заинтригуваните участници ще би трябвало да подадат заявки за присъединяване в самата процедура по асортимент и едвам след разглеждането им от българските управляващи, ще бъде направен лист с претендентите, до които ще се изпрати обвързваща оферта.

Следващата стъпка е компаниите да подпишат заявки за конфиденциалност, с цел да получат цялостен достъп до документите за плана. Когато това стане, ще се изискат обвързващи предложения на евентуалните вложители, които ще бъдат прегледани от комисията по желание на вложител за АЕЦ " Белене ".

Със стигналите до този стадий претенденти страната ще стартира да води договаряния по всички елементи за реализацията на плана - стойност на инвестицията, период на осъществяване, дялово присъединяване, цена на създаваната електрическа енергия и така нататък Според министър Петкова единствено в случай че се стигне до съглашение с някои от вложителите, ще бъде подписан и контракт за построяването на АЕЦ-а. Най-рано това може да се случи след най-малко една година.

Кой има интерес

Намерения за присъединяване в процедурата са декларирали " Росатом " и Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). За възможни снабдители на част от оборудването пък се сочат френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик ".

Според огласената по-рано рамка обаче планът би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това са все се условия, които нито " Росатом ", нито CNNC възприемат изцяло.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР