„Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство

...
„Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство
Коментари Харесай

Бивш член на надзорния съвет на ББР: Отпуснатите кредити са съобразно закона

„ Министър Петков ни предложения в сряда на среща в Министерство на стопанската система. Форматът на тази среща, която продължи към час и половина, беше управителният съвет, надзорният съвет на банката и министър Петков и членовете на одитния комитет. Бяха разисквани доста въпроси с активността на Българска банка за развиване. На тази среща декларирахме на министъра на стопанската система, че не желаем да присъстваме, тъй като ще има запис. Досега не сме давали изявленията. Това за нас е несвойствено и взехме решение да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани.

На срещата обаче ни беше декларирано, че срещата в четвъртък ще се организира по метода, по който министъра е решил. Също по този начин министъра употребява думата „ цирк” за срещата, която ще се организира в четвъртък. Това е повода и да не отидем на нея”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” по Нова ТВ Митко Симеонов, някогашен член на Надзорния съвет на Българската банка за развиване във връзка неявяването си на проведената в отрасловото ведомство среща през вчерашния ден, по време на която беше оповестено уволнението му.

По думите му заемите, отпуснати от ББР са отпуснати съгласно закона и регулаторните условия. „ Банката има подобен профил, че тя постоянно се е отличавала с огромна централизация на заеми. В момента тази концентрацията е на най-ниското си равнище от последните няколко години”, уточни Симеонов.

„ Банката има цялостен лиценз, което ѝ разрешава да оперира като универсална комерсиална банка. Кредитите са отпуснати безусловно законосъобразно през годините, без значение, че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време”. Това акцентира Велина Бурска, някогашен член на Надзорния съвет на Българската банка за развиване, в отговор на въпрос редно ли е огромни суми да бъдат отпуснати на малцина само че крупни бизнеси.

По думите им Надзорният съвет на ББР не отпуска самосиндикално заеми. „ Ние можем да се намесим във всеки един момента при отпущането на заеми. Ограничението, сложено от предходен състав на Надзорния съвет през 2016 година, гласи, че отпущането на заем над 5 милиона лв. става наложително след утвърждение на Надзорния съвет”, безапелационна беше Бурска.

„ Надзорният съвет не организира срещи с кредитоискатели. Това е работа на експертите”, уточни Симеонов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР