Министър Николина Ангелкова взе участие в изненадваща проверка на Пречиствателна

...
Министър Николина Ангелкова взе участие в изненадваща проверка на Пречиствателна
Коментари Харесай

Пречиствателна станция Елените събира такси без да има лиценз за ВиК оператор

Министър Николина Ангелкова взе присъединяване в изненадваща инспекция на Пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ)-Елените дружно с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда и ВиК. На място и с документи бе открито, че пречиствателната станция няма лиценз за ВиК оператор, а събира такси, оповестиха от Министерство на туризма.

Водите се пречистват без позволение. Според инспектори потенциалът на пречиствателната станция е привършен, а се одобряват спомагателни количества.

Установихме нередности. Те би трябвало да бъдат отстранени още за идващия летен сезон, безапелационна бе министър Ангелкова.

От документи от предходни инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда излиза наяве, че е установен неудовлетворителен резултат на филтриране на отпадъчните води и доста превишение на нормите, избрани в Наредба 8/2001 година за качествата на крайбрежните морски води. За откритите превишения при всяка инспекция са налагани наказания, които възлизат общо на над 4 млн. лева, а с лихвите доближават 5 690 894,32 лева (по данни от НАП).

Санкциите, наложени на сдружението, не са обжалвани, само че не са и платени. ПОСВ-Елените е добита при приватизационна договорка дружно с ваканционно населено място Елените преди 2002 година от „Виктория Туристик“ АД.

Експерти на Министерството на туризма по категоризация на местата за настаняване ревизираха СПА хотелите „ Роял Парк “ и „ Роял Касъл “, които се намират също в Елените, взаимно с РЗИ, Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, инспекцията по труда и противопожарната работа.

В четиризвездния „ Роял Парк “ бе открито, че няма фитнес зала, обезопасен контакт в баните, нито паникбутон в санитарните възли. Съществен пропуск е, че в детския басейн не е маркирана дълбочината му, установяваха инспекторите. Липсват паркомясто за хора с увреждания, на рецепцията не е обозначено място за обслужване на такива посетители, нито е обособена специфична стая за хора с увреждания. Всичко това са условия, на които по закон би трябвало да дават отговор 4-звездните хотели. В „ Роял Парк “ са открити и други неизпълнени условия за категорията.

В СПА хотел „ Роял Касъл “-5 звезди при инспекцията се откри, че номерът за връзка с рецепцията не е 9, както се изисква по нормативните документи, а 4000.

За инспекциите в двата хотела са формирани констативни протоколи.
 1q  2q  3q
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР