Министър Нено Димов я подаде от ареста. Премиерът Борисов я

...
Министър Нено Димов я подаде от ареста. Премиерът Борисов я
Коментари Харесай

Министър Нено Димов подаде оставка. Прокуратурата повдигна обвинения срещу него

Министър Нено Димов я подаде от ареста. Премиерът Борисов я одобри. Прокуратурата повдигна обвиняване на министъра на околната среда и водите за умишлена занемареност, довела до водната рецесия в Перник. След като през вчерашния ден беше отведен от кабинета си и пренощува в полицейския арест, през днешния ден той беше арестуван за още 72 часа. За да стане факт, оставката би трябвало да бъде гласувана от Народното събрание.

Политическата развръзка с оставката на Нено Димов пристигна часове след среща сред вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов и премиера Бойко Борисов. Каракачанов дефинира ареста на Димов като показно " политическо ликвидиране ".
 Каракачанов пред Българска национална телевизия: Не мисля, че Нено Димов е виновникът за водната рецесия Каракачанов пред Българска национална телевизия: Не мисля, че Нено Димов е виновникът за водната рецесия
Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов заяви в изявление за Българска национална телевизия, че Коалиционният съвет на ГЕРБ и патриотите ще разиска при започване на следва...

Според прокуратурата, в случай че Нено Димов е забранил подаването на вода за промишлени потребности от бент. " Студена " режим на водата в Перник нямало да има. От държавното обвиняване ще изискат екоминистъра в оставка да остане за непрекъснато в ареста. Пред юриста си Ина Лулчева, Димов е обяснил, че не схваща от равнища на язовири и е подписвал оферти на специалистите в министерството.

Кой ще наследи Нено Димов на поста екопинистър към момента не е ясно. Това би трябвало да стане ясно след среща на съдружните сътрудници от ГЕРБ и Обединени патриоти, който се чака да се организира при започване на идната седмица. Очаква се новият министър да е от квотата на Вътрешна македонска революционна организация.

Българска социалистическа партия обявиха, че тази оставка и карцерът на Димов не вземат решение въпроса с политическата отговорност и държат на подготвяния от тях избор на съмнение.
 Адвокатът на Нено Димов: Изненадващо е настояването за задържането му Адвокатът на Нено Димов: Изненадващо е настояването за задържането му
Изненадващо е настояването за задържането на Нено Димов, разяснява юристът му Ина Лулчева.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация дефинира Нено Димов като потвърден престиж, и изрази неодобрение от метода, по който е третиран.

Как определяте задържането на Нено Димов?
Красимир Каракачанов, вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация: Като ненужно. Дотолкова, доколкото, че документите, които са конфискувани, още преди този момент са предоставени. Още декември месец. Какъв беше смисълът от целия този екшън, на мен не е ясно. При състояние, че става въпрос не за персонална документи, която търсиш, и смяташ, че някой може да укрие, а става въпрос за документи, които са обществени. Това отношение към него е незаслужено.
Показно ликвидиране го определихте?
Красимир Каракачанов, вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация: Да, тъй като един експерт му се поставя кръст на политическата кариера, през днешния ден е реалност, той подава оставка. Аз не разясня дейностите на прокуратурата, тя е в качеството си като обвинител да упреква. Съдът взема решение кой е отговорен, кой не е отговорен. До доказване на виновност по нашия закон и Конституция всеки е почтен.
Нено Димов стартира политическата си кариера като заместник-министър в екоминистерството по времето на Иван Костов. Бивш народен представител от ДСБ. По-късно оглавява Института за дясна политика. Магистър по математика и лекар по физика. В политиката е от 20 години.

Каракачанов не разкри кой може да заеме мястото на Димов отпред на екоминистерството. Това ще стане ясно след съвещание на Коалиционния съвет.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация: Не мисля, че Нено Димов е виновникът за водната рецесия в Перник. Ноември месец самото министерство на екологията, Нено Димов им разпорежда да понижат използването до 1 милион кубически метра вода. Въпреки това ВиК-то изразходва милион и половина. И аз си задавам въпроса кой е виновният.
Политически партията ще пострада ли?
Красимир Каракачанов, вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация: Ще пострада обединението като цяло, за какво това е удар върху министър на държавното управление.
От думите на районния министър Петя Аврамова стана ясно, че към този момент не й е желана оставката от премиера за водната рецесия.
Петя Аврамова - министър на районното развиване - Тези решения ги взима министър председателят Борисов, в това време знаете, че всички органи, които са оторизирани в страната да вършат инспекция по случая Перник са на терен, ние спомагаме оптимално, дали сме цялата документи.  Българска социалистическа партия ще стартират диалози за избор на съмнение поради водната рецесия в Перник Българска социалистическа партия ще стартират диалози за избор на съмнение поради водната рецесия в Перник
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я одобри. Прокуратурата повдигна обвиняване на Димов за умишлена...

Според левицата, иницитивата им за избор на съмнение е отключила развиването на събитията към Нено Димов.
Крум Зарков - Българска социалистическа партия: Оставката, карцерът на отрасловия министър изобщо не изчерпва въпроса за политическата отговорност на целия кабинет. Тези дейности на министър Димов и това, което му се случва в този момент може да дава отговор на въпроса кой е директно виновен за рецесията в Перник, само че този въпрос от местен се трансформира в народен. Въпросите и за водата, и за въздуха, и за протичащото се с отпадъците са надалеч по-дълбоки и този избор придобива по-голямо значение от всеки път.
Българска социалистическа партия публично поканиха на диалози идната седмица всички, които не са част от ръководещото болшинство, с цел да търсят поддръжка за вота на съмнение.
 Спецпрокуратурата даде детайлности за акцията за водната рецесия Спецпрокуратурата даде детайлности за акцията за водната рецесия
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева на преско...

ГЕРБ през днешния ден се въздържаха от коментар за оставката на Нено Димов. По мотив подготвяния избор на съмнение обявиха, че ще застанат единни зад държавното управление.

Българска социалистическа партия пресметнаха, че в случай че завоюват поддръжката на Движение за права и свободи, Воля и всички самостоятелни, то ще имат 124 гласа в пленарна зала и вотът може и да мине.

Никой от останалите политически играчи не е дал поръчка, че ще поддържа вота.

Според прокуратурата Нено Димов не е извършил отговорностите си да приключи подаването на вода за промишлени потребности, макар че 23 месеца подред е бил осведомен, че притокът в язовир " Студена " е доста по-малък от разхода на вода. Прокуратурата го остави в ареста за 72 часа, само че още на следващия ден ще изиска от Специализирания углавен съд определянето на непрекъсната мярка " задържане под стража ". Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, в случай че бъде на независимост Нено Димов може да повлияе на очевидци, както и на събирането на доказателства, както и да извърши друго закононарушение.
 Нено Димов e упрекнат в умишлена занемареност, задържат го за 72 часа Нено Димов e упрекнат в умишлена занемареност, задържат го за 72 часа
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност. Той остава в ареста за 72 часа и ще бъде желано непрекъснатото...

От прокуратурата са безапелационни, че показни арести в тази ситуация няма. Ангел Кънев подчетарта, че през вчерашния ден когато са излизали от екомисистерствто Нено Димов не е арестуван и даже е разговарял пред публицистите, като е споделил толкоз, колкото самият той желае.

Самото задържане се е случило пред 18 часа, не пред камерите и фотоапаратите.

От държавното обвиняване акцентират още, че за водната рецесия в Перник се проверяват и други длъжности лица - от ВиК сдружението, регионалната администрация, Министерството на районното развиване и общината, и сега, в който бъдат събрани задоволително доказателства ще издигнат обвинявания и на други.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР