- Министър Нанков , дострояването на автомагистрала Хемус" стана актуално

...
- Министър Нанков , дострояването на автомагистрала Хемус" стана актуално
Коментари Харесай

Николай Нанков: 85 млн. лв. сме заделили за Хемус в бюджета за 2018-а

- Министър Нанков, дострояването на автомагистрала " Хемус " стана настоящо и във връзка със станалите трагични произшествия по първокласния път към Варна? До къде стигна реализацията на плана? Освен неналичието на еврофинансиране, какви са другите проблеми, бавещи реализацията на плана?
- Изграждането на автомагистрала " Хемус " е приоритет на държавното управление. За нея са заложени в допълнение 85 млн. лева в централния бюджет за 2018 година Действаме малко по малко - на 19 юли беше подписан контракт за планиране и създаване на 9,3 км права от Ябланица до п.в. " Боаза ". До края на годината отчуждителните процедури за този сектор би трябвало да приключат и от 2018 година да стартира строителство. В момента се проектират и трите прави от 50-километровото трасе до разклона Плевен -Ловеч. Общата инвестиция в този сектор е 500 млн. лева Ако тръжните процедури минат без обжалване, още идната година може да стартира построяването му. Така дружно с правата от Белокопитово до с. Буховци през 2018 година 75 км от автомагистралата ще бъдат в градеж. В края на октомври същата година разпореждаме и техническото планиране на Автомагистрала " Хемус " до Велико Търново, с цел да може през 2019 година да възложим строителство и на тези три прави и в интервала 2021 - 2022 година те да бъдат приключени. Поели сме ангажимент 2025 година автомагистрала " Хемус " да бъде напълно построена и работим поредно, с хъс в тази посока. Пътищата сами по себе си не вършат бизнес, само че основават условия за вложения и развиване.
- Преди довършването на тази автомагистрала, ще бъдат ли напълно актуализирани секторите, построени преди 1990 година?
- Могат да бъдат актуализирани, в случай че се обезпечи нужното финансиране от към 220 млн. лева Това включва пътната част, тунели и огромни уреди. Участъците, приключени преди 1990 година, са с дължина 44,5 км.
- Какви поправки се възнамеряват по " Хемус " за следващата година?
- През 2017 година завършихме ремонтите на тръбите на тунелите " Витиня " и " Ечемишка " на Автомагистрала Демус " в посока Варна. В понеделник пуснахме придвижването и в тръбата за София на " Витиня ". В момента се приготвя тръжната документи за възлагане на социална поръчка за разработване на механически планове за ремонт на тунелите " Топли дол " и,Правешки ханове ", които съответстват с трансевропейската пътна мрежа (TEN-T) на територията на България. През 2018 година се възнамерява дотъкмяване на рехабилитацията и на други огромни уреди, които не са ремонтирани от 30 година Сред тях са платното в посока София на виадукта при км 33+600 - преди тунел " Витиня " в посока София, стоманеният виадукт (при км 35+760), два виадукта - при с. Потоп и при с. Разлив, виадукт " Коренишки дол " (при км 36+450) и други
- Министерство на регионалното развитие заведе ли към този момент дело против, дежурните " подавачи на тъжби против тол системата?
- АПИ към момента работи по подготовката на желае. Въвеждането на тол системата е една от най-важните ни дилемите от първия ден на нашето ръководство. Приех това като персонална идея, тъй като съм уверен, че е от изгода за обществото. Този модел за таксуване е по-справедлив, а и ще обезпечи нужните средства за вложения в инфраструктура. Смятам, че макар съпротивата, успяхме да реализираме огромен прогрес. Вече имаме определен реализатор и в случай че процедурата не беше обжалвана, щяхме да имаме и подписан контракт. Но процесът по въвеждане на тол системата към този момент е необратим. В името на публичния интерес, поемайки значителен риск, направихме и идната стъпка -АПИ изиска и получи от Комисия за защита на конкуренцията позволение за авансово осъществяване и в случай че процедурата не бъде още веднъж забавена от тъжби, няма да чакаме нито ден. Надявам се до края на годината да имаме подписан контракт с изпълнителя. Предварителният разбор демонстрира, че всяко закъснение носи на бюджета по 1,5 млн. лева загуби дневно. Това са средства, които можехме да вложим в пътна сигурност, в градежа на нови пътища и рехабилитация на съществуващите.
- Кога съгласно вас най-рано ще проработи системата за тировете? След какъв брой време можем да чакаме да плащаме винетките си за колите по електронен път?
- Подпишем ли контракта в този момент, от 2018 година действително ще стартира работата по планиране и създаване и с цел да може планът да се осъществя за 7 месеца. След това системата ще стартира да се внедрява и да събира средства за републиканската мрежа. С други думи толът ще проработи в края на 2018 г.-началото на
2019 година Извън обсега на контракта с изпълнителя има още няколко неща, които би трябвало да бъдат осъществени на чисто експертно равнище и това преди всичко е правенето на планове на промени в 104 нормативни акта. Втората задача е обвързвана с метода на надзор на самия развой на внедряване на системата Важно е също да се сътвори финансов модел за тарифиране и обсег на републиканските пътища.
Системата е разковничето, с която ще можем да вложим задоволително запаси в пътната мрежа и ще я поддържаме. В момента АПИ генерира 320 млн. лева годишно от винетни стикери за всички типове МПС. С тол системата се чакат над 1 милиарда лева доходи на година, което е три пъти повече, в сравнение с в този момент.
- Държавната програмата за гратис саниране е измежду най-коментираните тематики. През тазгодишния строителен сезон какъв брой здания са актуализирани и какъв брой са живеещите в тях?
- Санирането в действителност е измежду най-коментираните тематики, само че казусът е, че тя стана обект на политически престрелки. Наред с истините за изгодите от тази стратегия се изричат доста лъжи, та даже откровени неистини, което цели да забие чеп в обществото, да сътвори подозрения, да се омаловажи постигнатото. А то не е по никакъв начин малко. От началото на тази година до момента са актуализирани 624 здания, в които живеят 84 250 души. От началото на програмата през 2015 година за ремонт са утвърдени 2022 здания и са санирани 864 със 113 770 живеещи в тях.
По-важното е, че изразходваните до момента средства не са " изхарчени ", а са вложени в съответни поправки, които основават по-добри условия на живот и пестят сила. Над 65% от интервюираните притежатели на санирани жилища са задоволени от програмата, а едвам 2,7% дават отговор, че не са удовлетворени. Данните демонстрират, че семействата са икономисали в фамилните си бюджети приблизително сред 40% и 60% по отношение на предходния отоплителен сезон. С други думи остават повече пари в джоба на хората, които те могат да харчат за всичко останало, а освен за ток и парно.
- Колко пари са вложени до момента в програмата и каква е оставащата сума за 2018 година?
- Размерът на погасените от Министерство на регионалното развитие към ББР отговорности към 31 октомври е 411777125,53 лева До края на ноември следва още едно заплащане към ББР от 71637 878,82 лева С тези близо 500 млн. лева страната се трансформира във значим фактор на капиталовия развой. Чуха се спекулации, че санирането стопира. Напротив, продължава и следващата година ще бъдем очевидци на същински взрив. Защото ще бъдат санирани минимум 1000 здания със подписани в интервала 2015 - 2016 година контракти с ББР.
- На какъв брой места в страната е открито некачествено саниране и какви наказания са наложени на провинилите се компании?
- От началото на програмата в Министерство на регионалното развитие са постъпили 58 сигнала от жители за некачествено изпълнени строително-монтажни работи. Всяка тъжба се преглежда и според от проблемите, разказани в нея, се изпраща към съответната община или се прави инспекция на място от специалисти на министерството. В по-голямата си част жалбите и сигналите са за здания в развой на осъществяване, като при въвеждането им в употреба несъответствията са отстранени.
През дейния строителен сезон тази година чиновници на ДНСК ревизираха на извадков принцип 70 строителни площадки. На шест от тях бяха открити отклонения при осъществяване на строителните и монтажните работи. За градежите от трета категория в Кюстендил, Луковит, Перник и София от ДНСК са формирани административно-наказателни производства против отговорните лица - участници в строителния развой. За позволените нарушавания на градежа от четвърта категория в Русе е отправена покана за сформиране на акт.
Това са обстоятелствата, само че и по този въпрос има доста спекулации. Там, където имаше проблеми, те са отстранени за сметка на строителите, а не на програмата. Ние сме заложили мощни защитни механизми и не инцидентно гаранцията за положително осъществяване е толкоз висока. Затова апелът ми е да се работи в тясно съдействие и съгласуваност с общините, които би трябвало да реализират контрол. В министерството също към този момент е основано особено звено, което би трябвало да следи процеса.
- В сряда ДАМТН наложи 1000 лева административен акт на министерството за неизпълнени наставления за ремонта на бент. " Бели Искър ". Как ще коментирате глобата?
- Ще апелираме. Считаме, че не сме притежатели. Нямаме правно съображение за това. Актът за благосъстоятелност на страната не дава, а удостоверява вещни права. Последните се получават по отминалост, посредством покупко-продажба или заменки, както беше на времето. Държавата е притежател, в лицето на регионалния шеф на област София. Не бива да забравяме още, че оборудването е в активите на концесионера " Софийска вода ". За разлика от Столична община Министерство на регионалното развитие не е страна по този контракт.
Стената на язовира при актуалните условия е безусловно безвредна за употреба. Поддържаме по-ниски и безвредни равнища на водата, задоволителни за покриване на потреблението. Става дума за други неща. От двете препоръчани решения за ремонта на стената едното е на приблизителна стойност от 38 млн. лева, а другото - за 20 милиона. Правим срещи сред институциите, с цел да се реализира единодушие по въпроса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР