Mинистър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните

...
Mинистър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство с Македония в сила от днес

Mинистър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха на публична гала в Министерския съвет и в наличието на министър-председателя Бойко Борисов Протокол за замяна на ратификационните документи, с които влиза в действие Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, съобщи „ Фокус “.

От осведомителната организация напомнят, че на 15 януари, на своята 30-а сесия, македонският парламент ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония с 61 гласа „ за “ и един „ въздържал се “. Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те одобриха документа единомислещо, със 186 гласа „ за “.

Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата министър председатели дефинираха подписването му като историческа стъпка. С него се дефинират съществени правила в двустранните връзки сред България и Македония - почитание, доверие, съгласие, добросъседство, взаимно ценене на ползите и отчитане на обща история, която свързва двете страни.

Предвижда се двете страни да организират срещи сред представителите на органите на държавната власт на разнообразни нива, да си спомагат за поддържане на контакти сред локалните управляващи и жителите. Предвижда се обезпечаване на поддръжка за разширение на туристическия продан и на транспортните връзки. Важен миг в контракта е основаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси. Мониторинг на осъществяването на наредбите на контракта ще прави Съвместна междуправителствена комисия. Договорът вкарва и гаранция за невмешателство във вътрешните работи на България и обвързване за предприемане на ограничения за попречване на недобронамерена агитация и ненавист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР