Министър Кирил Ананиев не е в позиция да назидава. Това

...
Министър Кирил Ананиев не е в позиция да назидава. Това
Коментари Харесай

Мая Манолова: Министър Ананиев не е в позиция да назидава

Министър Кирил Ананиев не е в позиция да назидава. Това показва омбудсманът Мая Манолова в отворено писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

"Уважаеми господин Ананиев, през вчерашния ден пресцентърът на Министерството на здравеопазването популяризира Ваше „ открито” писмо до мен. Най-интересното в него намирам най-после, където пишете, че не желаете опрощение за хаоса. Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да желаете. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са прислужници, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито налози получават заплатите си ", споделя Манолова.

"Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса освен на митингите на медиците, виждам го в жалбите на жителите до омбудсмана всеки Божи ден. Не аз или жителите сме източник на безпорядък в системата на опазването на здравето. И да желаеме, не можем да го създадем, тъй като не ние издаваме наредби, постановления, закони и административни актове. Източникът на безпорядък в която и да е сфера на държавното ръководство може да бъде единствено един – този, който има властта да го направи. Името му в този момент е Кирил Ананиев ", показва Манолова.

"Оправдавате се с това, че лечебните заведения са търговски сдружения. Нима не го знаехте, когато обилно, дружно с премиера Борисов, обещахте 50 милиона лв. за повишение заплатите на медицинските експерти, тъй че от 1 юни т.г. да бъде реализирано стартово заплащане от 950 лв., както е регламентирано в груповия трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “ (http://news.bnt.bg/bg/a/otpuskat-50-mln-leva-za-povishavane-zaplatite-na-meditsinskite-sestri). Като Ви пречат комерсиалните сдружения, за какво не променихте статута им до момента? Или пречат единствено от време на време, когато е комфортно, а пък в други случаи не пречат, дори оказват помощ ", споделя още омбудсманът.

"Изглежда, че Ви пречат освен комерсиалните сдружения. Пречеха Ви задълженията на лечебните заведения и дори самите лечебни заведения, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви задълженията на НЗОК към непознати лечебни заведения, пречеше Ви предходният шеф на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите медикаменти и реекспортът на медикаментите, пречат Ви компаниите, внасящи медикаменти и изотопи, пречеше Ви Фондът за лекуване на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи. Впрочем това, че Ви преча, одобрявам като самопризнание и висока оценка. Аз получавам заплата, с цел да Ви преча всякога, когато не организирате положително ръководство и застрашавате правата на жителите ", декларира Мая Манолова.

"Като стана дума за жителите, боязън ли Ви е от тях? Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да извършите настояванията им? Защо не приехте да участвате персонално най-малко в един диалог с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици? Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете – по кое време зад Народното събрание, по кое време зад премиера, по кое време зад заместничката Ви, изпратена да „ опита “ усета на врачанските яйца ", декларира омбудсманът.

"Оправданията, изложени в писмото Ви, не се одобряват. Времето за това от дълго време отмина ", добави тя.

По думите ѝ в този момент е време за резултати. "Вашите са забележими – виждат се по митингите на сестрите, фелдшерите, педиатрите и психиатрите в цялата страна, виждат се по емиграцията на лекарите, по неналичието на общопрактикуващи лекари, по десетките правосъдните каузи на лечебни заведения против НЗОК, по епидемиите от вирусен хепатит и морбили, по дефицитите на медикаменти и на радиоизотопи, по жалбите на пациентите и още, и още.
Обществото очакваше от Вас промяна, а получи единствено неизпълнени обещания.
Уважаеми господин Ананиев, празните обещания и раздаването на дотации не са промяна. С тях си купувате политическо време ", споделя Манолова.
"Накрая – да се върнем към съответното и да повторим. За тези, които не помнят:
Обещахте до 25 април т.г. да поставите на уеб страницата на Министерство на здравеопазването план на закон за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Можете да си припомните личните обещания в звуковия файл (от 1:14:00 мин. след началото на записа – https://we.tl/t-SGqKlez1bf) от формалната Ви среща с медицинските експерти.
Обещахте до 10 май т.г. да изготвите нова методика за образуване на работните заплати, която да обсъдите на среща с протестиращите ", споделя още Манолова.

"Днес е 12 юни и досега никой не е видял плана с изключение на Вас и Отрасловият съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето. (https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-ima-politicheska-volya-za-uvelichava/) И още веднъж да Ви повторя: Обещахте всички медицински експерти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лв. и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни. Кога, господин Ананиев, съгласно Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни? За край едно заричане от мен към Вас. Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден отмора, до момента в който не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще извърша това заричане ", показва Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР