- Министър Караниколов, медиите в Турция и Сърбия гърмят с

...
- Министър Караниколов, медиите в Турция и Сърбия гърмят с
Коментари Харесай

Министър Караниколов ексклузивно пред БЛИЦ: Мълчанието за "Фолксваген" е златно!

- Министър Караниколов, медиите в Турция и Сърбия гърмят с бомбастични заглавия, че имат най-големи шансове за построяването на завода на "Фолксваген ". Каква е позицията на България по този въпрос?
- Без да разясня името на компанията, мога да кажа, че България е подготвена да създава коли.

Няма смисъл да слушаме други медии и изявления на политици от други страни. Нека да изчакаме какво решение ще се вземе по този въпрос, персонално аз считам, че то ще бъде позитивно за България.


- Означава ли това, че България е подготвена да създава фолксвагени?
- Благодаря на безусловно всички, които работят за това да привличаме вложители. Не инцидентно заобикалям да споделям името на съответните вложители. Аз в действителност считам, че България потвърди, че е конкурентоспособна.

- С какво България може да е по-привлекателна за инвестиция от "Фолксваген ", спрямо Турция, Румъния и Сърбия?
- От една страна Турция и Сърбия не са в Европейски Съюз. България е по-привлекателна с това, че е член на Европейския съюз.

От друга страна сме по-привлекателни с това, че страната ни се трансформира във значим районен фактор. Това се дължи на политиката на премиера Бойко Борисов в последните му 3 държавни управления, а не важи единствено за актуалното. България има ясна външна политика.

Много пъти министър председателят Борисов е упрекван, че развива повече външната политика за сметка на вътрешната, само че повярвайте ми това не е по този начин. Много от позитивните неща за страната ни идват от обстоятелството, че сме районен фактор.

Искам да поздравя и финансовият министър Горанов, който постоянно е упрекван за това, че не дава да се харчат пари за положителни или неприятни инициативи и е подложен на критика за фискалната дисциплинираност. България има действителни индикатори и има извънредно добра фискална политика, което се вижда от вложителите.

Последното, което мога да кажа в отговор на Вашия въпрос е, че България пази безмълвие, което, го изискват вложителите.

- Означава ли, че мълчанието е злато в тази ситуация с инвестицията, която приготвя "Фолксваген "?
- Да. Всички вложители избират мълчанието.

Когато някой стартира да приказва за дадена инвестиция, това значи, че към този момент не е в надпреварата.

- Продължава ли България да е работлива нация или това остава носталгичен спомен?
- Нека да си кажем истината - българският народ е работлив, само че през последните 30 години за жалост се даде образец на хората, че без да работиш можеш да станеш богат. Говоря за нелегално струпване на капитали.


Но без усърдие няма по какъв начин да имаш естествен живот, да не приказваме да станеш богат човек.

Трябва да се работи. Дълги години, изключително първите 15 от прехода, в България се разчиташе на приватизацията, т.е. да се разпродават фабрики за първичното струпване на капитала.

Мисля, че към този момент е ясно на всички, че без да си просветен и дипломиран няма по какъв начин да се получи. Много хора напуснаха страната ни. Допреди 5 години анализите посочваха, че съотношението сред напускащите и връщащите се в България, разликата е 14% в интерес на напускащите.

Последните данни демонстрират, че разликата сред напускащите и връщащите се е 3000 в интерес на първите. Това несъмнено не е феномен, а се дължи на политиката на държавното управление за увеличение на приходите.

През последните 3 години приходите в частния бранш са се нараснали с сред 8 и 12 % на годишна база.

Последните разбори демонстрират, че за предходната година България е на второ място по растеж на приходите в Европа. За първото тримесечие на тази година още веднъж страната ни е на второ място по този индикатор. По тази причина се взе решение за увеличение на приходите в обществения бранш, в който се включва освен администрацията, само че и културните дейци, полицията и работещите в областта на образованието.

- Защо неналичието на професионална работна ръка стартира да се усеща все по-осезаемо, от което страда бизнесът?
- Първият отговор е тъй като премахнахме техникумите. В един миг в България се мислеше, че е най-добре да си правист, финансист или икономист. Но махайки техникумите, се отстрани опцията за професионална работна ръка. За това през последните години в главен приоритет на бюджета се трансформира увеличението на приходите.

Държавата влага в своите възпитаници и студенти, с цел да могат когато завършат да влизат в профилирани браншове и да работят като подготвени фрагменти.

- Ще получили бизнесът по-подготвени експерти, откакто страната влага стотици милиони на година в обучение?
- Да. Обществото разбра, че производството не е мръсна дума. Допреди години за работата в заводите се смяташе, че е тежка и мръсна. Сега заводите ни са като аптеки - чисти и подредени, с непрекъснат надзор и положително заплащане.

От тази позиция считам, че всеки ще проумее, че би трябвало да работи там където е потребен, а не както преди години всички да стават адвокати или икономисти. Нека да ставаме икономисти и адвокати, само че в действителност трябват да има хора, които да работят в доста други поприща.

В автомобилния и IT бранша заплатите вървят извънредно добре.

- Кога България ще преодолее злополуката от престъпната приватизация?
- Моделът на стопанската система на България се трансформира, без значение дали страната го е направила по-бързо или по-бавно, бизнесът и работещите хора го трансформират.

Реално сега се вижда, че в нашата страна се откриват нови фабрики. Ще Ви дам безусловно точни образци подкрепени с цифри.

Само за една година, от юни 2018 до юни 2019 година в България са построени фабрики за 600 млн. лв., открити са 7000 нови работни места. В момента сме на 5 място по стопански растеж - 3.5%.

Първоначалната информация на Министерство на финансите за тази година демонстрира, че има повишаване с 4.8% на Брутният вътрешен продукт. Това е извънредно позитивно, като се има поради, че тръгнахме от доста ниско равнище и към момента догонваме.

В последна сметка, в случай че някой желае да обещае нещо друго на българския народ би трябвало да знае, че няма магическа пръчка!

Ние имаме да догонваме още, вършим го и ще го вършим и през идната година. Разбира се разчитаме и на стратегически вложения, които ще доведат България до по-големи благоприятни условия.

- Каква е позицията Ви за терзанията на работодателските организации от високите цени на тока за индустриални цели?
- За страдание цената на тока пораства на всички места. В България не е друго.

Това, което Министерство на стопанската система прави по този въпрос е сега сме качили Законопроект за изменение на климата. Той планува да се даде опция на МИ и съответно на министъра на стопанската система да издаде разпоредба, с която да компенсира бизнеса, който се визира от заплащането на нездравословните излъчвания и увеличението на тока.

Това е и предлагането на бизнеса. Очаквам тази седмица да се дадат мнения по текстовете на законопроекта и ще създадем всичко допустимо, с цел да подпомогнем бизнеса.

- Работодателите, обаче желаят да бъде заменен шефа на НЕК Петър Илиев с рационални причини. Ще бъде ли уволнен този човек?
- Аз мисля, че първо би трябвало да има спор. Защото, в случай че има сбъркано нещо в механизма или формулата, без значение кой ще сложим за шеф, ще се върви по неверния ред. Ние би трябвало да разберем къде е казусът, за създадем нормативна среда, която да го ограничи.

А кой ще е шеф, това е решение на министъра на енергетиката. Разбира се това би трябвало да се съгласува с бизнеса. Но първо би трябвало да се види къде е казусът, с цел да не стане по този начин, че да сменим 5-6 индивида, а проблемите да останат.

- Какво се случва с построяването на индустриалните зони в огромните български градове?
- От 2 години имаме нов модел за създаване на индустриалните зони. В момента дружно с кабинета на Томислав Дончев направихме извънредно прецизен разбор къде в България какво обучение има.

Целта е да се обособят терени, в които писмено да са подготвени и когато вложителят пристигна, той да може да стартира строителство или произвеждане. Хубавото тук е, че за първи път индустриалната зона излезе на облага и то над 4 милиона лв.. Тази година прогнозата е, че индустриалните зони в България акумулират облага към 12 млн. лв., които незабавно ще бъдат реинвестирани в инфраструктура и отделяне на нови индустриални зони.

В тази връзка имаме желание да открием индустриална зона в Свищов, за която ще се черпят фрагменти от Стопанската академия в града. Освен това се чака откриването на новия транспортен кулоар, който ще свързва Румъния с България.

Държавата ще се ангажира с индустриална зона в Перник. Градът е покрай София, има изключителна инфраструктура и мисля, че нещата ще се получат доста добре. Но най-важното е, че има пари, процедурата за рамков контракт за създаване на инфраструктура е извършена, тъй че вложителят когато пристигна да види построената инфраструктура - ток, електричество и жп път, както в Божурище, което се дава за образец.

По сходен модел на индустриални зони се работи в Унгария през последните 10 години и той е потвърдил своята успеваемост.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР