Министър Иван Демержиев присъства на панихидата пред Паметника-костница на загиналите

...
Министър Иван Демержиев присъства на панихидата пред Паметника-костница на загиналите
Коментари Харесай

МВР министър Иван Демерджиев присъства на военния ритуал за Архангелова задушница в Благоевград

Министър Иван Демержиев участва на панихидата пред Паметника-костница на починалите през Междусъюзническата и Първата международна война офицери и бойци в градския гробищен парк на Благоевград. Министърът бе тук по покана на регионалния управтел Николай Шушков.

По традиция на Архангелова задушница почитаме и се прекланяме пред безсмъртния героизъм на храбрите български войни починали в битките за национално избавление и обединяване, в интервенциите за поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време.

" Днес сме се събрали, с цел да отдадем своята респект пред всички тези почтени български воини, които изписаха с кървави букви сакралните думи независимост, обединяване и самостоятелност., стартира словото си министърът.

В този монумент в земята на Пиринска Македония, която те опазиха с телата си, са положени тленните остатъци на безсмъртните 581 офицери и бойци, отдали живота си в отбрана на Горна Джумая, през днешния ден Благоевград, и майка България по време на Междусъюзническата и Първата международна война. С цената на доста свидни жертви български воини съумяват да спрат настъплението на противниковите войски при Калиманското плато и да извоюват грандиозна победа в подстъпите на Благоевград.

Въпреки това, България в последна сметка губи войната. Клаузите на мирния контракт са несправедливи и тежки, само че вярата, вярата и устремът на народа ни към независимост и единство не са пречупени.

Примерът на тези храбри български войни, увековечени в историческата ни памет, съхранила ни като народ, е мотив за заслужена национална горделивост. Днес ние сме призвани да продължим делото им като отстояваме българския дух в Пиринска Македония и пазим историята си от нечисти похищения!

Дълбок реверанс и безконечна памет на храбрите български воини, отдали живота си в отбрана на родината, приключи словото си министърът.

В церемонията присъединяване взеха още регионалният шеф на област с Благоевград Николай Шушков, секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, зам.кметът Силвия Домозетска, ръководителят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, командирът на Бригадно командване Благоевград полк. Митко Балтов, представители на политически партии, културни и публични дейци и жители. Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за починалите български войни.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР