Министър или министърка? Мъж, жена или нещо трето? Езикът се

...
Министър или министърка? Мъж, жена или нещо трето? Езикът се
Коментари Харесай

Не е мъж, не е жена? Думата на годината на "Мериам-Уебстър" е "те"

Министър или министърка? Мъж, жена или нещо трето? Езикът се трансформира, следвайки времето, а речниците реагират. " Думата на годината " е " they ", написа Ребека Щауденмайер в публикация за " Дойче веле ".

Английското местоимение " they " ( " те " ), употребявано обаче в само число, е думата на годината на американския интернет речник " Мериам-Уебстър ". Думата " they " се употребява за хора, които се дефинират като комбинация сред мъж и жена, за такива, които напълно отхвърлят двуполовата двойка, както и за други представители на ЛГБТ+ обществото.

Според речника, който включи новата формулировка на думата през септември, търсенето ѝ тази година се е нараснало с повече от 300 %.

Решение на модерната неразбория сред м.р. и ж.р.?

В своето изказване " Мериам-Уебстър " показва, че потреблението на " they " като полово безпристрастен сурогат на " he " ( " той " ) и " she " ( " тя) има над 600-годишна история в британския език. В предишното то е било подложено на критика като граматически неопределено. От 20 век насам обаче потреблението на " they " в само число е част от наклонността от ден на ден неутрални местоимения да навлизат в приложимост, с цел да се заобикаля всеобщото потребление на мъжки жанр, когато се приказва и за дами. В последните години то се използва и от всички тези, които упорстват за деконструиране на класическите избрания на пол.

" Напоследък обаче " they " се употребява също и за всеки човек, който не се самоопределя с някой двата най-разпространени пола ", изясняват от " Мериам-Уебстър ".

Ще се окаже ли " they " новият " джендър "?

През септември тази година английската поп звезда Сам Смит се разгласи за полово безпристрастен и помоли да се обръщат към него с местоименията " they " ( " те " ) и " them " ( " тях " ).

Оксфордският речник и уеб сайтът Dictionary.com предходната година също разгласиха публикации, в които удостоверяват, че потреблението на " they " в само число е граматически правилно. През ноември Оксфордският речник също разгласява своята дума на годината, в тази ситуация фразеология. То е " climate emergency " ( " климатична спешна обстановка " ).

" Мериам-Уебстър " разгласява своята ранглиста за дума на годината от 2003-а насам. Миналата година преди всичко беше " правдивост ", а през 2017 година – " феминизъм ". Класацията се дефинира от гласове в анкета на уеб страницата и от оферти на читатели. Първи подгласник тази година се оказа латинският израз " quid pro quo ", в дословен превод " нещо за нещо " - в смисъл " даване на услуга в подмяна на друга такава ".

Той стана доста известен около процедурата за импийчмънт на американския президент, почнала през септември. Тръмп е упрекнат, че е задържал отпущането на финансова помощ за Украйна, с цел да принуди Киев да стартира следствие против политическия му конкурент Джо Байдън и неговия наследник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР