Министър Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като

...
Министър Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като
Коментари Харесай

Варна има вода за около 40 месеца, алармира екоминистърът

Министър Емил Димитров упрекна Варна в 11-месечно безучастие, откакто операторът бил предизвестен още предишния февруари, че в случай че не предприеме ограничения за различно водозахранване, бент. Камчия ще може да им обезпечава вода единствено до май 2021 година.

" 11 месеца в графика написа, че предстоят ограничавания по отношение на това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е пристигнал тук, никой от Варна не е пристигнал тук. В графика за този януари написах, че от предишния февруари ги предупреждавах 11 пъти. Но водата падна на 45 млн. куб. м. Сега, когато би трябвало да се създадат рестриктивните мерки, желаят още една година, тъй като нищо не са създали през предходната ", съобщи в ефира на екоминистърът Емил Димитров във връзка проблемите с водата по Черноморието. 

Той напомни, още през януари е казано, че Варна би трябвало да предприеме дейности за различно зареждане като има две благоприятни условия - бент. Цонево и бент. Девня. Министърът изясни, че е събрал представители от двата морски града, по напътствие на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са споделили, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

" Бургас желаят да усвоят 640 млн. куб. м. за воден цикъл и десетки и стотици километри да прокопаят и да положат тръби, само че още 6 км не могат да създадат и още се бавят. Трябва да запитвам за какво. На 20 февруари, като няма тръбопровод знаем какво ще стане, само че аз не желая да стане късно, а да се направи в точния момент ", обясни екоминистърът.

По думите му, всичките питейни язовири са цялостни. " Имаме вода, само че не я управляваме добре. Яз. Цонево винаги е трябвало да е авариен за Варна и постоянно е трябвало да се следи да е цялостен догоре. Откакто аз съм министър, съм спрял всички ВЕЦ-ове и той се движи към 100 млн. куб. м. Чистата вода е над 86 млн. куб. м., което ще им стигне на Варна за към 40 месеца ", сподели още Димитров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР