Министър Данаил Кирилов откри заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС),

...
Министър Данаил Кирилов откри заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС),
Коментари Харесай

Започна заседанието на ВСС за прегласуването на Гешев

Министър Данаил Кирилов откри съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което ще бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На съвещанието участва самият Иван Гешев и основният прокурор Сотир Цацаров, който към този момент съобщи, че още веднъж ще поддържа Гешев за собствен правоприемник.

Лозан Панов предложи нова процедура

В началото на съвещанието ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи нова процедура.

Длъжни сме да предизвикваме нова процедура за избор на основен прокурор. Президентът изложи своите претекстове и би трябвало да ги уважим. В противоположен случай ще бъдат неглижирани и обезстойностени дейностите на президента и на институцията на президента, съобщи Лозан Панов и, с оглед претекстовете на Румен Радев, предложи нова процедура за същинско съревнование, в което няма никаква спънка Иван Гешев да взе участие.

Данаил Кирилов – имаше сигнали за бомби, съвещанието продължава
Тази заран сигнал за бомба е постъпил в 7,55 ч. на тел. 112 за постройката на Висш съдебен съвет. Кирилов посочи и че нощес, към 20 ч., също е постъпил сигнал за сложено взривно устройство пред постройката на Висш съдебен съвет. Тъй като никой от присъстващите на съвещанието на Висш съдебен съвет нямаше несъгласие, съвещанието на съвета продължава.

Сотир Цацаров: Мотиви президентът не изложи, имаше обществена позиция
Предлагам Висшият правосъден съвет (ВСС) да гласоподава по какъв начин да действа от тук нататък – дали да се открие нова процедура или да се продължи сегашната процедура, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров по време на разискванията.

Цацаров настоя да бъде юридически правилен. Нека не спекулираме, че указът на президента има претекстове, имаше обществена позиция, съобщи основният прокурор.

В юридическия смисъл на думата претекстове няма, повтори Цацаров и напомни, че и при кандидатурата на господин Чолаков претекстове нямаше (председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков – бел. ред.).

Това обаче никога не омаловажа казаното от президента – претекстове няма, само че президентът направи изказване пред медиите, с цел да сме юридически правилни. Никой не омаловажава, никой не неглижира тази пламенна отбрана, никой не омаловажава казаното от Румен Радев, обърна се Цацаров към Атанаска Дишева и Лозан Панов, които се изрекоха преди него.

Главният прокурор предложи или да се стартира нова процедура, или да се продължи с актуалната и да се премине към прегласуване.

Отвън има митинги

Междувременно на открито има митинг и контрапростест. Движението по всички улици и градския превоз в региона на постройката на Висш съдебен съвет е спряно. Улиците са отцепени и блокирани. Полицаи ревизират минувачите и не позволяват хора до постройката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР