Министър Борислав Сандов и заместник-министър Мария Ачкова взеха участие в

...
Министър Борислав Сандов и заместник-министър Мария Ачкова взеха участие в
Коментари Харесай

Министрите от Дунавските страни одобриха Плана за управление на международния басейн до 2027 г.

Министър Борислав Сандов и заместник-министър Мария Ачкова взеха присъединяване в Министерска среща на страните по Конвенцията за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав.

По време на срещата министрите утвърдиха План за ръководство на интернационалния басейн на река Дунав и План за ръководство на риска от наводнения в интернационалния басейн на река Дунав за интервала 2022 – 2027 година

Министрите потвърдиха, че опитът и методите при правенето на двата интернационалните документа са извънредно потребни за правенето на съответстващите проекти на национално равнище.

В изявлението си министър Сандов оцени високо смисъла на междусекторното партньорство: „ Дунав е речният басейн, който минава през най-вече страни в света и това неизбежно значи комплициран развой на съгласуваност сред тях и установяване на цели. Едновременно с това, многообразието и откритата традиция на съдействие със заинтригуваните страни са преимущество и част от триумфа на Международната комисия за запазване на река Дунав (МКОРД). Нашите сътрудници от неправителствени, университетски и секторни организации са действителни участници в дейностите по обмисляне и осъществяване в границите на МКОРД. Опитът от взаимната работа, чувството, че всички ние сме в една лодка, и споделените резултати са мощни мотори за всички, участващи в дейностите на комисията “, сподели министър Сандов.

Сред множеството въпроси, които изискват взаимни дейности, министър Сандов открои сплотяващия ги приоритет – ръководството на водите да се приспособява към политиките по изменение на климата. Той акцентира, че ръководството на водите е една от най-чувствителните области на климатични вариации и неустановеност. Адаптацията се нуждае от ангажимент на необятна основа, като присъединяване на другите държавни и неправителствени заинтригувани страни е основно за постигането на климатична резистентност.

Министрите одобриха декларация от срещата като изява на политическа воля за продължение на съдействието в границите на Конвенцията. В документа се акцентира смисъла на Конвенцията като солидна основа за реализиране на стабилно и равнопоставено ръководство на водите в този интернационален басейн. Високо се прави оценка ролята на Международната комисия за запазване на река Дунав като платформа за съгласуваност и взаимни начинания се открояват главните цели в активността й: акомодация към изменението на климата, справяне със замърсяването, запазване на екосистемите, ръководство на риска от наводнения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР