Министър Боил Банов да убеди правителството да отпусне средства за

...
Министър Боил Банов да убеди правителството да отпусне средства за
Коментари Харесай

ЕК следи изкъсо преговорите между независимите артисти и Министерството на културата

Министър Боил Банов да убеди държавното управление да отпусне средства за избавяне на самостоятелния бранш в културата и изкуствата. Това е едно от решенията, към които са се обединили всички участници в завършилата през днешния ден онлайн среща на представители на този бранш с Банов. В срещата е взел участие и представител на Европейската комисия, който прецизно е записвал всички оферти и изнесени данни за загуби в бранша.

Ще се основат обществен и систематичен фонд

Главната мярка е основаването на два фонда за подкрепяне на самостоятелните актьори - обществен и систематичен, обявиха пред " Дневник " участници в срещата. Те са уредници на подписката, която беше изпратена до Министерството на културата дружно с изследване за загубите от анулираните културни прояви поради изключителното състояние - 7 милиона лв., и в случай че обстановката продължи до края на годината - 16 милиона лв..

В нея участваха над 500 артисти, музиканти, художници, уредници на културни събития. На 17 март те изпратиха предложенията си с писмо до Министерството на културата. Тази подписка съдържа и данните от извършено изследване под формата на анкета с тях. В момента в изследването на загубите в бранша се включват и представители на киносалони, на самостоятелни подиуми и други

Банов е подкрепил основаването на два фонда

На срещата министър Банов е подкрепил концепцията за основаването на двата фонда. Социалният ще подкрепи самостоятелните актьори, които сега към този момент са без приходи - те работят на свободна процедура и по планове и при отменянето на събитията остават без възнаграждения.

Другият фонд, наименуван систематичен, ще поддържа самите самостоятелни културни организации (те не са част от държавни или общински културни инсттуции). Всички изпитват тежки усложнения, а някои от тях безусловно са застрашени от изгубване.

Размерът на помощта ще е на база платени налози

Размерите на съответната финансова поддръжка за самостоятелни актьори или организации ще е на база данните за платени налози, за обороти, които са били подадени в данъчните заявления, обясниха за " Дневник " участници в срещата.

Независимият бранш е изискал на срещата с Банов средствата за двата фонда да не са за сметка на редуциране на други разноски в бюджета на Министерството на културата, а да дойдат от " остатъците от европейските фондове, които бяха пренасочени за справяне с рецесията от пандемията.

Европейска комисия следи онлайн договарянията

В онлайн срещата се е присъединил и представител на Европейската комисия. Тя изкъсо следи разискванията и договарянията на самостоятелния бранш в културата и изкуствата с отрасловото министерство.

Той е обяснил, че Европейска комисия също поддържат концепцията за тези два фонда за свободните актьори. От Брюксел са изискали и превод на писмото на самостоятелния бранш до министър Банов, в което са показани размерите на загубата от анулираните културни събития.

В поддръжка на българските актьори на свободна процедура се оповестиха трите най-големи в света компании, занмаващи се с изпълнителски изкуства - IETM, Aerowaves и Trans Europe Halles.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР