Министър Аврамова не можа да отговори ясно колко точно и

...
Министър Аврамова не можа да отговори ясно колко точно и
Коментари Харесай

Министър Аврамова все още не знае колко точно и къде са течовете от яз. Студена

Министър Аврамова не можа да отговори ясно какъв брой тъкмо и къде са течовете от язовир Студена. Тя изясни какъв брой разбори и спомагателни дейсности е финансирало министерството, с цел да се оправи с рецесията, само че остававпечатлението, че се работи под паника, решавайки казуса на парче.
Добрата вест е, че цената на водата в Перник няма да бъде повишавана , макар решението на КЕВР. Да дефинира цената на водата е законово право на КЕВР, решението обаче би трябвало да се вкара след общо заседание а съдружниците във ВиК Перник, където страната има 51% и Министерство на регионалното развитие ще гласоподава срещу. Гражданите на Перник да не се тормозят, прокуриста на ВиК Перник няма да вдигне цената, заяяви министър Петя Аврамова пред Нова тв. 
Докладът на Софийска водаи течовете от бент. Студена
От отчет на софийска вода стана ясно, че 290 литра в секунда, което е 40% от дебита на бент. Студена, отиват за " Стомана Перник ", който са потребявали 5 пъти повече вода за промишлени потребности, в сравнение с са заплащали. В същото време това се водят загуби по мрежата, които жителите на града по този начин или другояче ще заплатят.
Проучването било поръчано от Министерство на регионалното развитие, взаимна акция на ВИК Перник и Софийска вода, похвали се министърът, и е направено сред 25 и 29 ноември, когато Перник към този момент беше на воден режим.
От по кое време е нарушаването не може да бъде казано, стана още ясно от думите на министъра, но  всичко е под надзор, страната ще заплати подмяната на разваления кран, средствата са отпуснати, т.е. още веднъж жителите ще платят този ремонт.
" Това е кран, който подава вода за два квартала в Пвеник и вода за питейно-битови потребности към " Стомана Перник. “, посочи Аврамова. За какво се употребява водата, като влезе в завода не може да бъдем сигурни, тъй като както акцентира министър Аврамова, тя не е влизала в завода, само че сътрудниците й от ВиК Перник разказали, че в двора на предприятието има водомер.

Дали сега има сходна кражба - отговорът звучеше по този начин:

Може ли Перник да се свърже с водопреносната мрежа на София?
Софийска вода и през днешния ден е в Перник. Доколкото знам, през днешния ден ще се разисква тъкмо това. Нека механически сътрудниците кажат, аз не мога да дам такава оценка, съобщи министърът.
В същото време към момента няма позиция на Министерство на околната среда и водите дали позволява отклонение на количества питейна вода от бент. Искър за Перник, стана ясно от думите на Аврамова. " Това е тяхна отговорност ", безапелационна беше тя.
Регионалното министерство към момента няма данни какъв брой тъкмо и какви са течовете от язовир Студена, само че се работи по всевъзможни различни хрумвания за зареждането му с вода.
До момента това (ясни резултати за това допустимо ли е свързването на Перник със София) не е направено, тъй като сме се съсредоточили върху всевъзможни спешни резултати. Финансираме спешни връзки, изясни Аврамова. 
Около 2 милиона лева са средствата от Министерство на регионалното развитие, с които се прави това. Сред спешните връзки, които се създават е и проектът на инж. Атанас Русев за Паликарийския канал, за който ви разказахме в Actualno.com. Държавата го финансира с 340 000 лева, екипът му би трябвало да обходи всички вероятни притоци към бент. Студена.
Вчера ви съобщихме за теча, който откри екипът на инж. Русев по трасето. По него към този момент се работи, сподели министърът.
В същото време обаче от събраната досега информация е ясно, че спомагателните водоизточници на язовир Студена не могат да покрият потребностите на града. " Министерство на околната среда и водите следи и другите сериозни точки. Имаше рецесия и в Сливен, Ловеч и Плевен – само че там имат спомагателни водоизточници. В Перник не е по този начин. Допълнителните им водоизточници са 9 л/с, което няма по какъв начин да покрие потребностите ", сподели Аврамова.
Перник в бедствено състояние
Обявяването на бедствено състояние в Перник значи промяа на водния режим, акцентира министърът. Той ще стане по-тежък за жителите от понеделник, те към този момент ще щимат вода не два пъти, а един път на ден. Причината, двуразовият воден режим е предизвикал спомагателни 16 нови повреди дневно. Наложило се екипи от Враца и Стара загора да оказват помощ на спешните екипи в Перник и сега се отстраняват по 10 повреди на ден, изясни Аврамова.
Actualno.com напомня, че първият воден режим, препоръчан от остарелият началник на ВИК Перник беше точно подобен - с достъп до питейна вода един път на ден. Тогава инж..... изясни, че повода ВИК Перник да предложи този режим са точно мощно амортизираната система и повредите, които би предизвикал един по-щадящ за жителите воден режим.Въпреки това, кметът на града наложи различен воден режим, а шефът на ВИК - заменен.
В Перник по този начин или другояче щеше да има воден режим, само че той трябваше да бъде въведен по-рано, опита се да изясни обстановката министърът. По думите й за 2018 притока в бент. Студена е бил 41 милиона кубика, а 2019 - 11 милиона кубика, което е ясно, че не може да покрие потребностите на жителите, поддържа с данни тезата си Аврамова. " Този нов режим ни би трябвало и с цел да създадем по-бързо връзките и процедурите, с цел да задвижим всички различни решения, които сме намерили ", изясни още тя.
Кой ще поеме отговорността за рецесията в Перник?
Прокуратурата проверява случая, дано проверяват всички водохващания и схванат, ние ще им дадем цялостна информация, безапелационна беше министъра. Тя не разяснява данните от следствието до тук, което откри учредения за незаконно безучастие от страна на няколко министерства.
 
Ние ще дадем всички материали, с които разполагаме, а що се касаее до носенето на виновност – лична или друга, ще си поема отговорността, в случай че се постанова, сподели министъра. Не сме говорили с премиера, само че аз мога да нося отговорност. Ако и министър председателят Борисов го реши и изиска моята оставка – аз мога да я дам, отговори Аврамова.
Основният проблем на ВИК Перник е амортизираната вводопреносна мрежа
Основните загуби, освен в Перник и в други градове, е поради загуби по водопроводната мрежа, която на всички места е доста остаряла и би трябвало да бъде ремонтирана, откри топлата вода министъра.
Стана ясно, че ВИК Перник към този момент са сключили контракт за 106 млн. лева за ремонт на тръбите.
Най-големият проблем е амортизираната мрежа. Едно нещо, което ме тормози в последните дни са апелите да не се заплаща водата. А тези сдружения би трябвало да извършват бизнеспланове, да рехабилитират мрежа. Перник имат 5 млн. лева несъбрани задължения досега единствено за тази година, а общо са 13 млн. лева И какво става, в случай че нямат доходи, попита Аврамова. Според нея сходна акция може да докара сдружението към банкрут.
Няма сняг
Не единствено язовир Студена има проблем с притока – би трябвало да се следи доста деликатно обстановката.
" Почти във всички язовири, които се употребяват за питейна вода имаме понижени количества, а прогнозите са да няма дъжд и сняг. За 4 язовира е поф 50% размера, само че към момента няма рецесия. Данните са на Министерство на околната среда и водите ", предизвести Аврамова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР