Минисериалът на HBO, посветен на аварията в Чернобилската атомна централа,

...
Минисериалът на HBO, посветен на аварията в Чернобилската атомна централа,
Коментари Харесай

Най-радиоактивните места в бившия СССР

Минисериалът на HBO, отдаден на повредата в Чернобилската атомна централа, провокира голям интерес. Чудовищната по своите размери повреда прави мястото към централата необитаемо и през днешния ден, а дребното украинско градче става печално известно по целия свят незабавно след гърмежа на реактора през 1986-а.

При детонацията в атмосферата са изхвърлени 100 пъти повече радиоактивни субстанции, в сравнение с при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. В някогашния Съюз на съветските социалистически републики обаче има още едно място, което и до ден-днешен е мощно радиоактивно. Това е полигонът Семипалатинск в Казахстан.

Именно там Съюз на съветските социалистически републики организира нуклеарни опити от 29 август 1949 година, когато е взривена първата руска атомна бомба. Днес полигонът държи международния връх за брой нуклеарни гърмежи на единица повърхност. Районите в близост са заселени и се счита, че над 200 000 души са потърпевши от радиацията. През 2001 година в град Семипалатинск е открит мемориал на жертвите на Семипалатински нуклеарен полигон, наименуван " По-силен от гибелта ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР