Минисериалът Чернобил на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на

...
Минисериалът Чернобил на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на
Коментари Харесай

Как Тодор Живков скри от българския народ аварията в съветската АЕЦ "Чернобил"

Минисериалът " Чернобил " на HBO разбуни духовете, показвайки незаконната немарливост на руския режим, провокирала най-голямата атомна повреда през ХХ век, чиито радиоактивни боклуци нанасят непоправими вреди на територията на днешна Украйна, Беларус и Русия, както в Източна Европа и Скандинавия. Територията на България също е наранена от радиоактивния облак, само че за разлика от други страни, висшето управление на Българска комунистическа партия в лицето на Тодор Живков рабски мълчи в полза на Кремъл и не предизвестява да се вземат навременни ограничения за радиоактивна отбрана от популацията. Сайтът desebg.com напомня това закононарушение на комунистическия режим. Текстът е от книгата на проверяващия публицист Христо Христов " Тодор Живков. Биография " (2009).

На 26 април 1986 година в руската атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил, Украйна, поражда най-тежката повреда в историята на нуклеарната енергетика. Облакът от радиоактивни боклуци, който се разнася, минава и над Източна Европа, в това число и над България. Управлението на Тодор Живков и той персонално не предизвестяват навреме за това обществото.

В сходни спешни обстановки, когато е застрашено здравето на нацията, от ръководителите ѝ се чака съответна реакция и навременни ограничения. От страна на Тодор Живков в качеството му на началник на Народна република България такова реакция липсва. Грижа и превантивни ограничения са взети от Управление безопасност и охрана (Пето управление н във връзка с храната и водата на правоимащите, а обществото е оставено да тъне в незнание.

Запазването на руските ползи

Когато още на 26 април вечерта международните осведомителни организации дават публичност на атомната повреда в България, обществото е оставено в незнание. Москва публично мълчи. А Живков, който може с едно телефонно позвъняване да се свърже с Москва, даже не си дава сметка, че в този миг той е индивидът, който би трябвало да отбрани българския народ.

Запазването на руските ползи обаче без подозрение се оказва по-важно. Москва продължава да мълчи и на 27 април. Първото безобидно известие за повредата е пуснато по радиото и телевизия в Съюз на съветските социалистически републики едвам на 28 април вечерта.

Показателното безмълвие на Живков

Показателен за мълчанието на Живков е разказът за случилото се на тогавашния зам.-председател на Министерския съвет Григор Стоичков, който е ръководител на държавната комисия за превъзмогване на следствията от бедствия и повреди.

Той освен удостоверява неналичието на реакция от страна на първия партиен и държавен началник, само че и високомерното държание на руските управляващи, икономисало информация за повредата на държавно равнище. Стоичков свидетелства:

" За повредата в чернобилската АЕЦ Министерският съвет не е получил публично известие от руска страна, нито от руското управление, както и от Централен комитет на Българска комунистическа партия и персонално от Тодор Живков. Първото кратно импровизирано известие за повредата ние получихме на 29 април 1986. На 30 април излезе формалното известие на руското държавно управление, което беше оповестено във в. " Работническо дело ". Още на 29 април споделих с ръководителя на Министерския съвет Георги Атанасов за станалата повреда и го осведомих, че по линия на Гражданска отбрана са дадени инструкции за наблюдаване. Предложих му да се организира заседание, което се състоя на 4 май. На същото бяха разяснени ограниченията, които следва да се организират от министерствата и ръководителите на общинските препоръки. "

Съветският дипломат: " Шумите " повече, в сравнение с би трябвало

Съобщения за българското население са давани от Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели (КИАЕМЦ) на 2, 4, 6 май, само че те са доста къси и закъснели. На 10 май следва ново държавно заседание.

" В този интервал от време аз се обърнах към посланика на Съюз на съветските социалистически републики Леонид Греков за изпращане на експерт за оказване на помощ. Той ми предложи да се обърна към руския Комитет за спокойно потребление на атомната сила. Греков ми сподели, че ние преувеличаваме заплахата от радиационното замърсяване и " шумим " повече, в сравнение с би трябвало. Отговорих, че като държавно управление ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите експерти смятат за нужни ", разяснява Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 година

Специални отчети, останали без последици

Той изготвя специфичен отчет по случая, адресиран до ръководителя на Държавния съвет Тодор Живков и министъра на националната защита Добри Джуров. " Информирах Живков, че има замърсяване и че сме взели ограничения за разбъркване на зърното, за прекъсване продажбата на известно количество сирене и производството на ябълков сок. Казаното от мен беше възприето единствено като една информация, без той да вземе отношение ", споделя още Григор Стоичков.

В началото на 1987 година е направен нов отчет до Живков по отношение на " Предварителна информация за радиационната конюнктура в страната в края на 1986 ". В него се показва, че вследствие на изхранването на животните със нечисти фуражи се чака повишение на радиацията.

Онова, което следва е, наново повишение на радиацията в млякото и месото. Очевидно по какъв начин радиацията се отразява на популацията не е било от първостепенно значение за Тодор Живков, който в случаи, които директно засягат ползите на Съюз на съветските социалистически републики, както повредата в Чернобил, избира да не взима решения, които да провокират неодобрението на Москва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР