Минисериалът Чернобил” на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на

...
Минисериалът Чернобил” на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на
Коментари Харесай

Как Тодор Живков скри от българския народ аварията в съветската АЕЦ Чернобил”

Минисериалът " Чернобил” на HBO разбуни духовете, показвайки незаконната немарливост на руския режим, провокирала най-голямата атомна повреда през ХХ век, чиито радиоактивни боклуци нанасят непоправими вреди на територията на днешна Украйна, Беларус и Русия, както в Източна Европа и Скандинавия. Територията на България също е наранена от радиоактивния облак, само че за разлика от други страни висшето управление на Българска комунистическа партия в лицето на Тодор Живков рабски мълчи в полза на Кремъл и не предизвестява да се вземат навременни ограничения за радиоактивна отбрана от популацията.

Сайтът desebg.com напомня точно това закононарушение на комунистическия режим, ръководен от генералния секретар на компартията. Текстът е част от главата " Престъпления” в книгата на проверяващия публицист Христо Христов " Тодор Живков. Биография” (2009).

В него той цитира значими показания на Григор Стоичков, вицепремиер по време на повредата, дадени пред прокуратурата по дело №1 от 1990 година, водено против Живков за корист с власт.

На 26 април 1986 в руската атомна електроцентрала в Чернобил, Украйна поражда най-тежката повреда в историята на нуклеарната енергетика. Облакът от радиоактивни боклуци, който се разнася, минава и над Източна Европа, в това число и над България. Управлението на Тодор Живков и той персонално не предизвестяват навреме за това обществото.

В сходни спешни обстановки, когато е застрашено здравето на нацията от ръководителите ѝ се чака съответна реакция и навременни ограничения. От страна на Тодор Живков в качеството му на началник на Народна република България такова реакция липсва. Грижа и превантивни ограничения са взети от Управление безопасност и охрана (Пето управление н във връзка с храната и водата на правоимащите, а обществото е оставено да тъне в незнание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР