Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази

...
Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази
Коментари Харесай

Даваме 200 лева за първолак, за гимназист двойно повече

Минимум 200 лв. ще коства подготовката за един първокласник тази година, а един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8 клас нагоре единствено учебниците излизат над 200 лева и още толкоз най-малко ще са нужни за набирането на несесер с моливи и писалки, линии, пергел, блокче за изобразяване, бои, тетрадки, раница и облекла. Това пресметна за БГНЕС Светлана Нанчева, която работи в борса за учебници.

„ Няма особена смяна в цените за началния курс. Родителите там ще би трябвало да купят единствено образователни тетрадки, атласи и сборници, тъй като учебниците са ангажимент на страната. През годините цените на помагалата обичайно се усилват с по 50 ст. до 1 лева Има образователни тетрадки, които стигнаха 7 лева, което съгласно мен е доста “, изясни Нанчева.

Тя акцентира, че шоково повишаване има при учениците, които тази година ще бъдат в 9 клас. Родителите им ще би трябвало да платят за набирането на учебниците сред 30-40% повече спрямо предходната година.

„ Тази година излязоха новите учебници за 9 клас. Те са много по-скъпи за разлика от тези по остарялата стратегия. Например една от математиките за 9 кл. по остарялата стратегия беше 6 лева, а новият учебник е 12.90 лева Има учебник по точната просвета и на цена от 15 лева Вече няма издание, което да е под 10 лева

Учебниците по британски език могат да доближат до 50 лева Това включва набирането на учебник и образователна тетрадка. Ако обаче са на българско издателство цената пада съвсем на половина – до 30 лв.. Учебната тетрадка, която родителите би трябвало да купят по британски за 2 или 3 кл. е към 10 лева, което е изцяло задоволително “, пресметна служителката от борсата за нови и използвани учебници.

Собственикът на борсата Юри Анджекарски споделя, че въпреки и цените да са високи, те повече от 10 години дават опция учениците да се снабдят с учебници и пособия на по-ниски цени.

„ В нашата борса вие спестявате. При замяна ние изкупуваме старите учебници на 40% от коричната им цена и като доплатите 30%, си купувате новите учебници за 9 клас. Така взимате новите учебници с отстъпка и може да спестите средства, които да вложите в закупуването на друго значимо нещо за учебно заведение “, обясни Анджекарски.

Той акцентира, че в случай че всяка година се връщат употребяваните учебници и се взимат нови, то най-после може да се окаже по този начин, че те не са ви коствали нищо или началната инвестиция в тях е била дребна.

От тази опция се възползва Десислава Николова, която към този момент е студент и се разделя с учебниците си, които е взела от тук, с цел да даде опция на някой различен да ги вземе на по-ниска цена.

„ Излизаше ми с към 20-30% по-евтино. От борсата не намирах само по-специализирана литература, тъй като бях в професионалната гимназия по техническа механика и оптика, кино и аудио и видеосистеми учех “, съобщи Николова.

Ученикът Валентин Ташков от 164-та гимназия се възползва от тържищата, с цел да продаде употребяваните си учебници.

„ 2.21 лева получих за предаването на учебник по „ Физика “ и „ Химия “. Дадоха ми 20% от коричната им цена. Очаквах да ми дадат повече пари, само че... Аз носех и други учебници, само че защото те са остарели и по тях към този момент няма да се учи не ми ги взеха. Имах опция да взема отстъпка, само че ние в учебно заведение ги поръчваме през интернет и от време на време получаваме и отстъпка “, сподели Ташков, който тази година ще бъде в 11 кл.

Според Десислава Николова и Валентин Ташков, всеки учебник би трябвало да има втори и трети живот, хората би трябвало да си ги разменят и всички би трябвало да се стремим към гратис обучение. А в случай че не това - най -малко удължаваме живота на едни учебници, които не са за еднократна приложимост и не е рационално те да отиват на вторични първични материали или да остават употребявани единствено един път. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР