Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази

...
Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази
Коментари Харесай

Даваме 200 лв. за първолак, а за гимназист - двойно повече

Минимум 200 лв. ще коства подготовката за един първокласник тази година, а един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8. клас нагоре единствено учебниците излизат над 200 лева и още толкоз най-малко ще са нужни за набирането на несесер с моливи и писалки, линии, пергел, блокче за изобразяване, бои, тетрадки, раница и облекла. Това пресметна Светлана Нанчева, която работи в борса за учебници.
„ Няма особена смяна в цените за началния курс. Родителите там ще би трябвало да купят единствено образователни тетрадки, атласи и сборници, тъй като учебниците са ангажимент на страната. През годините цените на помагалата обичайно се усилват с по 50 ст. до 1 лева Има образователни тетрадки, които стигнаха 7 лева, което съгласно мен е доста “, изясни Нанчева, представена от БГНЕС.
Тя акцентира, че шоково повишаване има при учениците, които тази година ще бъдат в 9. клас. Родителите им ще би трябвало да платят за набирането на учебниците сред 30-40% повече спрямо предходната година. „ Тази година излязоха новите учебници за 9. клас. Те са много по-скъпи за разлика от тези по остарялата стратегия. Например една от математиките за 9. кл. по остарялата стратегия беше 6 лева, а новият учебник е 12.90 лева Има учебник по точната просвета и на цена от 15 лева Вече няма издание, което да е под 10 лева

Учебниците по британски език могат да доближат до 50 лева Това включва набирането на учебник и образователна тетрадка. Ако обаче са на българско издателство, цената пада съвсем на половина – до 30 лв.. Учебната тетрадка, която родителите би трябвало да купят по британски за 2. или 3. кл., е към 10 лева, което е изцяло задоволително “, пресметна служителката от борсата за нови и използвани учебници.
Собственикът на борсата Юри Анджекарски споделя, че въпреки и цените да са високи, те повече от 10 години дават опция учениците да се снабдят с учебници и пособия на по-ниски цени.
„ В нашата борса вие спестявате. При замяна ние изкупуваме старите учебници на 40% от коричната им цена и като доплатите 30%, си купувате новите учебници за 9. клас. Така взимате новите учебници с отстъпка и може да спестите средства, които да вложите в закупуването на друго значимо нещо за учебно заведение “, обясни Анджекарски. Той акцентира, че в случай че всяка година се връщат употребяваните учебници и се взимат нови, то най-после може да се окаже по този начин, че те не са ви коствали нищо или началната инвестиция в тях е била дребна.
От тази опция се възползва Десислава Николова, която към този момент е студент и се разделя с учебниците си, които е взела от тук, с цел да даде опция на някой различен да ги вземе на по-ниска цена. „ Излизаше ми с към 20-30% по-евтино. От борсата не намирах само по-специализирана литература, тъй като бях в професионалната гимназия по техническа механика и оптика, кино и аудио и видеосистеми учех “, съобщи Николова.
Ученикът Валентин Ташков от 164-та гимназия се възползва от тържищата, с цел да продаде употребяваните си учебници. „ 2.21 лева получих за предаването на учебник по „ Физика “ и „ Химия “. Дадоха ми 20% от коричната им цена. Очаквах да ми дадат повече пари, само че... Аз носех и други учебници, само че защото те са остарели и по тях към този момент няма да се учи, не ми ги взеха. Имах опция да взема отстъпка, само че ние в учебно заведение ги поръчваме през интернет и от време на време получаваме и отстъпка “, сподели Ташков, който тази година ще бъде в 11. кл.

Според Десислава Николова и Валентин Ташков, всеки учебник би трябвало да има втори и трети живот, хората би трябвало да си ги разменят и всички би трябвало да се стремим към гратис обучение. А в случай че не това - минимум удължаваме живота на едни учебници, които не са за еднократна приложимост и не е рационално те да отиват на вторични първични материали или да остават употребявани единствено един път.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР