Минимално увеличение на приема на плодове и зеленчуци предпазва от

...
Минимално увеличение на приема на плодове и зеленчуци предпазва от
Коментари Харесай

Дори една ябълка на ден предпазва от диабет

Минимално нарастване на приема на плодове и зеленчуци защищава от диабет вид 2, демонстрират резултатите от изследване на здравното издание British Medical Journal, представени от Harvard Medical School.
В изследването вземат участие близо 10 хиляди участници, диагностицирани с диабет вид 2 през последното десетилетие. В изследването се съпоставя техния банкет на плодове и зеленчуци с този на към 13 хиляди участници, които нямат диабет.
Изследователите мерят равнищата на витамин C и съществуването в кръвта на седем основни хранителни субстанции от растителен генезис, в това число на каротеноиди - растителните пигменти, които придават яркия цвят на някои плодове и зеленчуци. Тези биомаркери служат като знак за приема на плодове и зеленчуци.
Резултатите демонстрират, че хората с максимален банкет на плодове и зеленчуци са изложени на 25% до 50% по-нисък риск от диабет спрямо тези с минимален банкет. Хората в първата група одобряват към 508 грама зеленчуци и плодове приблизително дневно, до момента в който за вторите количеството е 274 грама. Такова е тежестта на приблизително огромен банан, половин глава броколи и шепа чери домати. Изследователите откриват, че хората, които одобряват по-малко от 508 грама плодове и зеленчуци дневно, могат да понижат риска от диабет, като усилят минимално тяхното количество.
Те пресмятат, че всеки 66 грама нарастване на общия банкет на плодове и зеленчуци е обвързвано с 25% по-малък риск от развиване на диабет вид 2. Това значи, че даже една дребна ябълка в допълнение дневно или към една трета чаша с плодова салата предлага спомагателна отбрана от болестта.
На учените към момента не е ясно какъв е механизмът, посредством който плодовете и зеленчуците защищават от диабет вид 2. За да бъдат доказателствата от извършеното изследване задоволително надеждни, вместо да се разчита на това участниците да си спомнят какво са яли, учените мерят равнищата на избрани хранителни субстанции в кръвта, свързани с приема на плодове и зеленчуци.
В рамките на изследването откривателите вземат под внимание още няколко фактора - в това число възраст, пол, показател на телесна маса, обучение, специалност, пушене, банкет на алкохол, физическа интензивност и приложимост на добавки. Всички те оказват въздействие върху риска от диабет. Любопитното е, че без значение дали човек е пушил или е бил физически деен по време на изследването, хранителният режим, богат на плодове и зеленчуци, е от голяма важност за понижаване на този риск.
Приемът на повече плодове и зеленчуци става все по-ключова част от здравословното хранене. Той се свързва с предотвратяване от коронарна болест, инсулт и някои типове рак.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР