Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица ще се

...
Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица ще се
Коментари Харесай

Повишават минималния дневен размер на обезщетението за безработица

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица ще се увеличи от 9 лева на 12 лева от 1 октомври 2020 година Очаква се това нарастване да засегне към 30 000 лица приблизително на месец. Това стана ясно след извършеното изключително съвещание на Националният съвет за тристранно съдействие, свикано от вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. 

Пак от 1 октомври ще се удължи с три месеца срокът, в който получават обезщетение за безработица хората, които имат минимален стаж, преди да изгубят работата си. В момента при стаж до 3 години обезщетение за безработица се получава единствено 4 месеца. С измененията ще стане 7 месеца. Остава обаче условието за най-малко 1 година непрестанно обезпечаване, с цел да има право на обезщетение за безработица. Тази смяна ще засегне сред 13 000 и 15 000 души приблизително на месец. Двете ограничения ще костват към 90 млн. лева до края на годината, като парите ще са от от фонд " Безработица ", който през април месец бе повишен с 1 милиарда лева

С препоръчаните промени се планува да се сътвори съображение при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година, същите да бъдат употребявани за заплащания към реализатори на болнична помощ за минал интервал, които НЗОК/РЗОК е открила по посочения ред.

Предвижда се нарастването на главните месечни заплати на чиновниците в съответните администрации – с не повече от 30 на 100 от досегашния размер, да влезе в действие от 1 август 2020 година

Социалните сътрудници не реализираха единомислеща поддръжка по Проекта на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация. От работодателските организации АИКБ и БСК не поддържат, а КРИБ и ССИ поддържат по принцип, като дават рекомендация за допълнение на претекстовете и даване от страна на вносителите на ясни финансови планове. От синдикалните организации – КНСБ и КТ „ Подкрепа “ поддържат плана на Постановление на Министерски съвет, като дават съответни бележки и оферти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР