Минималните гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни

...
Минималните гаранционни срокове за
изпълнени строителни и монтажни работи,
съоръжения и строителни
Коментари Харесай

МРРБ предлага 7 години минимална гаранция за нова автомагистрала и 3 години – при ремонт

Минималните гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти да бъдат увеличени с 1 до 3 години. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2, който Министерството на районното развитие и благоустройството разгласява за обществено разискване.

Така да вземем за пример, в случай че минималният гаранционен период за строителство на автомагистрала сега е 5 години, с промените в наредбата се предлага той да бъде повишен на 7 години. За изпълнен републикански път от І и ІІ клас сега срокът е 3 години, с промените се предвижда да стане 5 години, а за ІІІ клас път от РПМ – 4 години, като в този момент е 3. За реконструкция и главен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен период сега е 2 години, с плана на разпоредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на периодите се отнася не само за автомагистрали, скоростни пътища и пътища І,ІІ и ІІІ клас от републиканската пътна мрежа, само че и за останалите пътища и улици, за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на здания и съоръжения; за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи; за вътрешни инсталации на здания и при основен ремонт и реконструкция; за пречиствателни уреди и депа за твърди битови отпадъци; за преносни и разпределителни проводи (мрежи) и съоръжения към тях на техническата инфраструктура; за главен ремонт и реконструкция на железопътни линии, самолетни писти и уреди за тях, хидроенергийни, хидромелиоративни, водоснабдителни, пристанищни и брегоукрепителни уреди и системи.

Завишаването на минималните гаранционни срокове цели по-стриктно осъществяване на задълженията от страна на строителите и лицата, упражняващи строителен контрол за изпълнението на градежите в съответствие с издадените строителни книжа и с условията на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, както и с правилата за осъществяване на строителните и монтажните работи и с материали, изделия и артикули в сходство с основните условия към градежите, и за спазване на софтуерните изисквания за влагането им.

Предложеният план е създаден и в изпълнение на Решение на Министерския съвет за приемане на ограничения за трансформация на модела на административно обслужване, в резултат на което да се усъвършенства даването на административни услуги на бизнеса и гражданите.

В плана на Наредба е уредена и възможността, издаденото позволение за ползване или уверение за въвеждане в употреба или отводът за издаването им, да бъдат връчвани на възложителя или упълномощено от него лице освен персонално, но и посредством лицензиран пощенски оператор, при поискване от страна на заявителя.

Предлага се още възложителят да представя информация за идентификатор на обекта на кадастъра, предстоящ на въвеждане в употреба.

Предвидено е и стандартизиране на изискваните документи за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация и служебното доставяне с някои от тях.

Промените в Наредбата са в съответствие с признатите промени и допълнения на ЗУТ.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР