Минималната заплата да стане 850 лева, а пенсиите да се

...
Минималната заплата да стане 850 лева, а пенсиите да се
Коментари Харесай

Нови пенсии и минимална заплата предлагат от догодина

Минималната заплата да стане 850 лв., а пенсиите да се преизчислят на два пъти през идната година плануват промени в законопроекта за продължение действието на  бюджета за 2022 година, импортирани от Българска социалистическа партия сред първо и второ четене. В тях се предлага минималната заплата за най-ниската служба на държавните чиновници да стане 850 лв. от 1 януари 2023 година, а оптималният застрахователен приход  да се увеличи на 4200 лв. при 3400 лв. в този момент.

Размерът на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2 години и до 8 години от бащата също да се увеличи от следващата година и да бъде 850 лв..
Предлага се още пенсиите за трудова активност, отпуснати до 24 декември 2021 година, да се преизчислят от 1 януари 2023 година с коефициент 1,35 за всеки месец застрахователен стаж.

От 1 юли пък пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят като самостоятелният коефициент на индивида се умножи по междинния застрахователен приход за 2021 година Тези оферти обаче към този момент бяха отхвърлени като промени в Кодекса за обществено обезпечаване от обществената комисия в Народното събрание.

Друга смяна, предлагана от Българска социалистическа партия този път в Кодекса на труда, планува минималната заплата от идната година да се дефинира до 31 октомври и да не бъде по-малка от 50 на 100 от междинната брутна заплата за страната за  предходните 12 месеца. В Закона за приходите на физическите лица се предлага корекция, съгласно която младежите до 26 години да бъдат освободени от налог върху месечните им трудови приходи, както и да не се заплаща налог върху приходи до линията на беднотия, която от идната година да вземем за пример ще стане 504 лв..

Друга смяна планува еднократна помощ за възпитаници да получават и родителите на деца от 2, 3  и 4 клас, а освен от първи и осми, както е в този момент. Безплатни учебници и пособия пък да се дават на всички възпитаници от 1 до 12-и клас, плануват още предложенията на Българска социалистическа партия.
 istock istock
От ГЕРБ оферират от Кодекса за обществено подкрепяне да отпадне условието към 1 юли всяка година оптималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях да бъде в размер на 40 на 100 от оптималния застрахователен приход. Ако този текст остане оптималният застрахователен приход би трябвало да стане 8500 лв., откакто от 1 октомври оптималният размер на пенсията стана 3400 лв., показват в претекстовете си депутатите. „ Използвайки административен и популистки прийом оптималният размер на пенсията беше повишен отвън правилата и опциите на Държавното публично обезпечаване “, показват от ГЕРБ. Според тях такова фрапантно повишаване на МОД до 8500 лв. ще има пагубни последствия за високотехнологичната промишленост в България “, прецизират от ГЕРБ.

Промени са внесли и депутатите от „ Продължаваме промяната “. Те също  предлагат минималната заплата да се дефинира всяка година и да бъде не по-малко от 50 на 100 от междинната за страната. Друго предложение планува отпускът по майчинство след навършване на 6 месеца на детето да може да се употребява от бащата и от бабата или дядото.

Нова формула за пенсиите одобриха на комисия

Обезщетението при болничен пък да се заплаща не три, а два дни от работодателя, а останалите дни от Национален осигурителен институт. Според Политическа партия това основава спомагателна тежест за бизнеса и пречи на стопанската система и в частност на малкия  и междинния бизнес. И от партията оферират смяна в пенсиите, като от 1 юли те да се осъвременяват по нова формула на швейцарското предписание – с целия % на растежа на осигурителния приход или инфлацията, според кой от двата е по-голям.
 istock istock
Друго предложение е за промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, с което се планува да се покачат данъчните облекчения за деца. Предвижда се за едно дете сумата да се усили от 600 лв. на 900 лв., а за дете с увреждане – от 1200 лв. на 1800 лв.. Размерът на ваучерите за храна да стане 25 на от минималната заплата от следващата година е друго предложение на „ Продължаваме промяната “.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР