Минималната заплата да бъде 50% от средната. Това предстои да

...
Минималната заплата да бъде 50% от средната. Това предстои да
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда: 850 лв. да стане минималната заплата


Минималната заплата да бъде 50% от междинната. Това следва да обсъдят депутатите с промени в Кодекса на труда.

Ако предлагането бъде признато, минималното заплащане ще нарасне от сегашните 780 на 850 лв..

Йоана Велчева работи като помощник-възпитател в детска градина за минималната заплата. Дори след предходното ѝ нарастване до 780 лв., парите стигат главно за покриване на битови сметки.

“При тази инфлация в страната няма по какъв начин да стигнат тези пари, цените са ни доста повече от Европейския съюз, а заплатите ни доста по-малко от техните ”, сподели Велчева.

Според профсъюзите предлагането минималната заплата да стане 50% от междинната за миналата година, е положително. Над 20% от хората работят за, отичат от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България.

" Много ще оказват помощ, защото това, което тези хора си купуват, е поскъпнали доста повече от 17%. Ръстът на минималната заплата на 850 лв. по отношение на този, който беше, ще бъде към 20%, тъй че ненапълно междинната инфлация ще бъде обезщетена ", сподели основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

На другия полюс са работодателите. Според тях, в случай че минималната заплата не се договаря сред обществените сътрудници, а автоматизирано се дефинира от формула, ще се стигне до загуба на работни места.

“Ще има неспособност за заплащане на подобен вид разноски и преориентиране, тъй че ниско квалифицираните разноски да бъдат сменени с машини със програмен продукт. Сега когато минаваме около разнообразни магазинчета виждаме, че към този момент няма касиер има един билет като за паркинг, т.е. касиерката е пренебрегната, която евентуално е на минимална работна заплата ”, сподели икономическият консултант на Българската стопанска камара Щельо Ножаров.

По-високата минимална заплата ще усили и разноските на самоосигуряващите се, посочат още от камарата.

И до момента в който дебатът в пленарната зала следва хората като Йоана чакат още по-значителен растежа на приходите.

“Според тези цени минималната работна заплата би трябвало да е най-малко 1000 лв. ”, сподели Йоана Велчева.

Такъв размер на заплата синдикатите чакат през 2024 година с приемането на еврото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР