Минималната учителска заплата става 920 лв, а минималната директорска 1140

...
Минималната учителска заплата става 920 лв, а минималната директорска 1140
Коментари Харесай

Минималната учителска заплата става 920 лв.

Минималната учителска заплата става 920 лева, а минималната директорска 1140 лева Това стана ясно от подписания Колективен трудов контракт сред профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " и министъра на образованието за идващите две години.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ритуално подписа контракта.

 Учителските заплати да се усилят от 1 октомври желае Янка Такева
Учителските заплати да се усилят от 1 октомври желае Янка Такева

Учителите да отстранен експанзията и да възпитат децата ни, чака Красимир Вълчев

Новоподписаният КТД анонсира обещаното от премиера Бойко Борисов нарастване на учителските заплати с 18%.

Предвидено е то да влезе в действие от 1 януари 2019г.,

Финансовият министър обаче вижда опция на процедура промение да влязат в учебните заведения от октомври 2018 година След подписването на груповия контракт най-ниските педагогичен заплати получават следния тип: преподавател - 920 лева.; старши преподавател - 955 лева.; основен преподавател - 1005 лева.; зам.-директор - 1065 лева.; шеф - 1140 лева

 Българска социалистическа партия регистрират рекорден дефицит на учители
Българска социалистическа партия регистрират рекорден дефицит на учители

За предходната образователна година прибързано са напуснали над 20 хиляди деца

Трудовите хонорари на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, предвид на синдикалното участие и добитата подготовка, за длъжностите. Така " помощник-възпитател " и " помощник-готвач " би трябвало да получават не по-малко от 105% от МРЗ ; " Готвач ", " огняр ", " охранител " - не-малко от 110% от МРЗ ; " хазаин ", " касиер ", " механически секретар ", " ЗАС " - не - по-малко от 115% от МРЗ ; " счетоводител ", " основен счетоводител " и " библиотекар " и други сходни на тях длъжности - не по-малко от 125% от минималната работна заплата.

МОН и обществените сътрудници ще обезпечат нарастване на ЕРС с 20% за 2019г. и с 20% за 2020 година

 И морков, и сопа желае просветителният министър за родителите
И морков, и сопа желае просветителният министър за родителите

Очаква се заплатата на учителите да стане 900 лв.

При пенсиониране учители и шефове ще получават 10,5 работни заплати, а 8,5 заплати получават непедагогическите експерти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и учебно обучение.

Педагозите пък получават към този момент наложително три спомагателни заплащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Значението на квалификацията на учители и шефове е обезпечена с повишаване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия личен състав.

Допълнителното възнаграждение е увеличено с над 3 0% на професионално квалификационните степени. Това реваншира дребната разлика сред учителските и директорските заплати.

Парите, които ще бъдат отпускани за представително облекло на учителите и шефовете е 430 лв. , а сумата за работно облекло на непедагогическите фрагменти се усилва на 300 лв..

 До 2021 година учителската заплата 1600 лева, дава обещание просветителният министър
До 2021 година учителската заплата 1600 лева, дава обещание просветителният министър

Около 20% от децата на входа на просветителната система не владеят български

Синдикалистите поемат ангажимент да работят за усъвършенстване в работата в бранш обучение. Социалните сътрудници се ангажират да работят в посока понижаване на преподавателската норма на учителите; понижаване броя на децата и учениците в група и клас за по-добро качество на образованието; увеличение н а броя на непедагогическия личен състав и подпомагащи учителя педагогичен длъжности; отстояване престижа на учителя и недопускане на експанзия към учителя и персонал; регламентиране и отстояване на права и отговорности на възпитаници и родители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР