Минималната учителска заплата от 1 септември ще бъде 760 лв.,

...
Минималната учителска заплата от 1 септември ще бъде 760 лв.,
Коментари Харесай

Минималната учителска заплата става 760 лв. от 1 септември

Минималната учителска заплата от 1 септември ще бъде 760 лева, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес държавното управление даде в допълнение 80 млн. лева за увеличение на заплатите на учителите с 15%. Увеличението е утвърдено от обществените сътрудници в Отрасловия съвет за тристранно съдействие. Минималното заплащане на учебен шеф от 1-и септември към този момент ще е 950 лева, а на заместник-директорите - 887 лева Минималната заплата за основен преподавател ще е 836 лева, а за старши преподавател - 792 лева

Учителите със заплата над междинната

" С този акт вършим първа крачка по осъществяване на уговорката ни за двойно нарастване на възнагражденията на учителите в границите на интервал от 4 години. През идващите 3 години ще бъдат предоставени спомагателни средства. Такива са заложени от утвърдената от държавното управление средносрочна прогноза за интервала 2018-2020 година в размер на 330 млн. всяка година ", сподели Вълчев. Според него държавното управление ще се стреми да държи учителските заплати над междинната за страната. Към април междинната заплата за страната беше 962 лева " Считаме, че това е наложително. Страните, които са създали този бюджетен политически избор, са и тези, които означават максимален напредък ", сподели Вълчев. Той добави, че нарастването не е единствено ангажимент от предизборната акция и управническата стратегия, само че и израз на отношението към проблемите на социално-икономическото развиване, за които разчитат на учителите. " Те са тези, на които разчитаме да интегрират децата от уязвимите групи в просветителната система и обществото, да създадат децата ни по-добри ", сподели още просветителният министър.

От 1-и януари 2018 година, 4% към заплатата ще получават учителите, които вземат участие в взаимните екипи за обгръщане и задържане на възпитаници, както и учителите, които организират в допълнение образование на учениците, които не са усвоили образователната стратегия, както и на деца, които не владеят български език.

Апел младите да станат учителите

През последните години имаме огромен брой учители, които се пенсионират, сподели още Вълчев. Той моли младите да се включат към учителската специалност. Според него тези студенти, които приключват с придобиване на учителска дееспособност са задоволително от позиция на броя на тези, които следва да навлязат в пенсионна възраст. Годишно в пенсионна възраст навлизат към 5000 души. В професионални посоки педагогика, педагогика на образованието се образоват сред 4000 и 5000 души. Отделно са и учещите филологически, математически и естествени науки, който също приключват с педагогическа дееспособност.

Повече пари за учебни заведения в отдалечени места

Ще предоставим повече средства на учебните заведения, които са в по-малки и отдалечени обитаеми места и общини и учебните заведения, в които има централизация на деца от уязвими групи, работата, с които в общия случай е по-трудна, по-времеемка, сподели Красимир Вълчев. Районите за които приказва той са в Северозападна България, Родопите, Странджа и гранични общини.

Стипендии за диаспорите

С различен акт на държавното управление са увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори – от 150 на 200 лева " Това са най-вече студентите от Молдова, Украйна, които учат в български висши учебни заведения. В доста случаи това са студенти с релативно невисок обществен статус, за които стипендията е основна за образованието им в България. С управническата стратегия декларирахме желание да премахнем рестриктивните мерки за банкет за студенти от историческите български диаспори. Приемът беше повишен от 400 на 1000 бройки. Надяваме се, че над 800 студенти ще бъдат признати в първи курс за идната образователна година ", сподели още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР