Минималната работна заплата в България покрива едва 50% от необходимия

...
Минималната работна заплата в България покрива едва 50% от необходимия
Коментари Харесай

Минималната заплата покрива едва 50% от нужния доход за издръжка

Минималната работна заплата в България покрива едвам 50% от нужния приход за прехрана. Това сочат калкулации на на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ (ИССИ), оповестени на уеб страницата на синдикалната организация.

Според изчисленията, човек, който живее самичък и получава брутен приход от 650 лв. може да задели 142 лв. за битови сметки и 380 лв. за храна месечно. След приспадането на тези разноски, служащият остава на процедура с празни джобове.
 КНСБ: 700 лв. минимална заплата още тази година КНСБ: 700 лв. минимална заплата още тази година
Минималната работна заплата да стане 700 лв. от първи ноември тази година, а линията на бедността да нарасне до 460 лв. от 1 декември...

Така минималната заплата покрива едвам половината от нужния приход за прехрана у нас, защото нужният чист месечен приход на работещо лице от едночленно семейство възлиза на 1103 лв., сочат данните на ИССИ. Стойността е образувана на база потребителска кошница, която включва разноските за храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз и известия, развлечения и отмора.

Според КНСБ, на минимална заплата в България работят към половин милион души, заради което е належащо поредно повдигане на размера със 17.5% през идващите години.

Целта е през 2025 година, при заложения ритъм на повишаване, минималната заплата да се изравни със заплата за прехрана, а през 2026 година даже да я нахвърли. Постигането на такава адекватност на минималната заплата би спомогнало да се ограничи делът на „ нископлатените служащи “ и на „ работещите небогати “, показват от КНСБ, добавяйки, че в групата на нископлатените служащи сега попадат близо 800 хиляди българи.

„ Ако се осъществят предложенията на КНСБ, през 2025 година брутната минимална работна заплата ще е 1239 лв.. Тя ще е 50% от междинната работна заплата, която при опазване на сегашните равнища на напредък годишно, ще доближи 2462 лв. след 4 години. ”, написа в известието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР