Минималната работна заплата ще стане 780 лв. от 1 януари

...
Минималната работна заплата ще стане 780 лв. от 1 януари
Коментари Харесай

От 1 януари: Минималната работна заплата става 780 лева

Минималната работна заплата ще стане 780 лева от 1 януари 2023 година

Това реши служебният кабинет на последното си съвещание за годината. Размерът ѝ ще се увеличи със 70 лева или 9,9% по отношение на сегашната ѝ стойност от 710 лева

„ Към този миг инфлацията е 16,9%. Натрупаната инфлацията от началото годината е 15,8%. С това нарастване ще се поддържат работещите в обществените услуги, чиито заплати от тази година се дефинират като съответствие от минималната работна заплата според от типа и категорията на лицето. Ще бъдат подкрепени и ползвателите на механизма „ персонална помощ “. Съвместно със обществените сътрудници при започване на 2023 година ще стартираме да работим по правенето на механизъм за определянето на минималната работна заплата “, сподели служебният обществен министър Лазар Лазаров.

При определянето на новия размер на МРЗ са регистрирани действителните параметри на макроикономическата среда и опциите на държавния бюджет.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще способства за понижаване на бедността измежду работещите и на неравенствата в разпределението на приходите. Ръстът на най-ниското заплащане за труд ще увеличи покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще усили мотивацията на работната мощ и ще понижи нелоялната конкуренция, се споделя в решението на държавното управление.

От 1 януари 2023 година минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лева

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР