Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лева

...
Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лева
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари

Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лв. дефинира със свое решение през днешния ден Министерският съвет. Това разгласи на брифинг вицепремиерът по обществената политика Лазар Лазаров.

С този размер нарастването на МРЗ ще е с 9,9 на 100 в сравнение със настоящия размер от 710 лева В рамките на годишна база това нарастване ще е тъкмо с 20 на 100 ”, уточни Лазаров.

“По този метод се обезпечава опция за компенсиране повишаването на инфлацията през годината ”, добави още той. Към този миг тя е 16,9%.

А насъбраната инфлация от началото на годината е 15,8%, уточни общественият министър. “С нарастването от 20 на 100 тези процеси са обезщетени и по този метод се дава опция получаващи МРЗ, или лицата, чиито съществени заплати се дефинират като съответствие от МРЗ, да имат нарастване от началото на януари ”, изясни той.  Това ще стопи бюджета с 300 млн. лв..

По-рано синдикатите желаеха минималната работна заплата да стане не 780 лева, а 830 лева “Това зависи от референтният интервал въз основа, на който се мери успеваемостта на МРЗ ”, изясни Лазаров. 

По думите му това нарастване от близо 10% няма да повлияе на растящата инфлация. “Икономическата доктрина и процедура демонстрират, че това може да докара до генериране на инфлация. Министерски съвет е отчело това и твърдим, че с този размер на МРЗ няма да има значително въздействие върху инфлационните процеси ”, безапелационен бе общественият министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР