Минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари да е в

...
Минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари да е в
Коментари Харесай

Минималната заплата става 780 лв.

Минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари да е в размер на 780 лв..

Това реши Министерският съвет на последното си за година съвещание, разгласи на брифинг служебният вицепремиер по обществената политика Лазар Лазаров.

С това нарастването на МРЗ ще е с 9,9 на 100 в съпоставяне със настоящия размер от 710 лева, като за по-малко от една година, това нарастване ще е тъкмо с 20 %, сподели Лазаров, представен от Българска телеграфна агенция. Увеличението на МРЗ ще коства на бюджета за една година малко над 300 млн. лв.. Покачването на минималната заплата обезпечава опция за компенсиране на повишаването на инфлацията през годината, добави той.

Инфлацията към този миг е 16,9 %, а насъбраната инфлация от началото на годината е 15,8 %. По думите на Лазаров с нарастването се поддържат получаващите МРЗ или лицата, чиито заплати се дефинират като съответствие от МРЗ. Това са да вземем за пример заетите в обществените услуги, ползвателите на механизма " персонална помощ ", защото възнагражденията на асистентите се дефинират в коефициент съгласно МРЗ, уточни вицепремиерът.

В началото на 2023 година ще кабинетът стартира работа по правенето на механизъм за определянето на МРЗ за страната и основаването на условия и предпоставки за транспониране на директивата за съответни минимални работни заплати, сподели още Лазаров.

Той напомни, че истинското предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лева, което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. " Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предлагането и то е 780 лв. ", сподели вицепремиерът. 

В отговор на въпрос за инфлационния резултат на покачването на МРЗ вицепремиерът сподели, че по принцип икономическата доктрина и практиката демонстрират, че бързото увеличение на приходите при равни други условия може да докара до генериране на инфлация. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР