Минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да

...
Минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да
Коментари Харесай

Бизнесът настоява минималната заплата да не нараства догодина

Минималната работна заплата и осигурителните прагове по стопански браншове да останат замразени за идната година, упорстват работодателските организации.
Според бизнеса в изискванията на стопански срив и нараснала безработица, подбудени от COVID-пандемията, не е рационално административно да се подвигат минималните равнища на възнагражденията в страната.
 КНСБ желае минимална заплата от 800 лева, а междинна – от 1700 лева през идващите месеци КНСБ желае минимална заплата от 800 лева, а междинна – от 1700 лева през идващите месеци
От КНСБ анонсираха през днешния ден настояването си в идващите месеци минималната работна заплата да доближи 800 лв., междинната – 1700 лв.. Т...
" В тези условия най-разумното е да не се усилват сегашните им равнища ", съобщи пред Блубърг тв Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Той напомни, че за тази година минималната работна е била увеличена с 50 лева до 610 лева въз основата на предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт от над 3%.
" Замразяването на равнището на минималната работна заплата ще разреши на нараствания с близо 100 000 души брой на безработните да си намерят по-лесно работа, тъй като това главно са хора с по-ниска подготовка " разяснява Велев.
По време на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов в три поредни години минималната заплата в страната бе увеличавана с по 50 лева За 2021 година е планувано тя да нарасне с 40 лева на 650 лева
Тези растежи натиснаха нагоре и възнагражденията, близки до равнището на минималната заплата, макар че от години работодателските организации отхвърлят да договарят със синдикатите за размерите на минималните приходи, върху които се начисляват осигуровките.
 От 2021г. минималната заплата към този момент по браншове От 2021г. минималната заплата към този момент по браншове
Минималната работна заплата към този момент ще се дефинира съгласно специалността. Тя няма да е обща за цялата страна. Това ще залегне в тристранно сп...
В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за установяване на минималната заплата в страната, тъй че тя да не се дефинира повече по административен път от държавното управление, заяви Васил Велев.
" Идеята е да има минимална заплата на национално равнище, след което обществените сътрудници ще договарят минимални заплащания и по сектори за три категории личен състав - ниско, приблизително и висококвалифицирани ", разясни Велев.
Към момента обаче договаряли единствено критериите, а не съответни равнища, което значи, че за следващата година този механизъм няма да бъде работещ.
По думите Велев закъснялото и неверно пускане на схемата за поддръжка на заетостта " 60/40 " е причина броят на безработните в страната да скочи със 100 000 души през април и май.
" Очакваме новият й дизайн от октомври, само че тези 100 000 души няма да се върнат още веднъж на работа ", разяснява ръководителят на АИКБ. Според него плануваният бюджет на схемата от 1 милиарда лева има потенциал да избави сред 500 хиляди и 700 хиляди работни места, само че усвояването на дотацията сега върви доста постепенно.
 До кого ще стигнат спомагателните пари от страната в условия на COVID-19? До кого ще стигнат спомагателните пари от страната в условия на COVID-19?
Нови социално-икономически ограничения за 1,162.9 милиарда лева показа министър-председателят Бойко Борисов, откакто по-рано през днешния ден препоръчани...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР