Минималната работна заплата да скочи със 100 лева за две

...
Минималната работна заплата да скочи със 100 лева за две
Коментари Харесай

МТСП публикува Националната стратегия за намаляване на бедността

Минималната работна заплата да скочи със 100 лв. за две години. Това планува Националната тактика за понижаване на бедността, която е оповестена за публично разискване на страницата на Министерството на труда и обществената политика. Според проекта за деяние това ще способства за мотивацията на работната мощ и по-конкретно на най-нискодоходната група.

Основната цел на тактиката е да се увеличи виталното ниво хората с най-малки месечни хонорари в страната и да се понижи риска от беднотия измежду работещите.

В бюджета за идната година е заложено минималната работна заплата да скочи от 510 на 560 лв.. За 2020 година държавното управление планува минимумът да стигне 610 лв., а към края на мандата на държавното управление да стъпи на 650 лв..

Така съгласно властта ще се насърчи търсенето на работа и задържането на трудовия пазар. По проект междинната работна заплата би трябвало да стигне 1 500 лв. след 2 години. Официалната статистика сочи, че през септември тази година е била 1 135 лева

Стратегията регистрира още, че България е измежду страните, в които рискът от беднотия за популацията е над междинното ниво за Европейски Съюз. Миналата година близо 39% от българите са били в риск от беднотия и обществено изключване. Равнището на беднотия у нас е било над 23%. Делът на бедните измежду заетите лица във възрастовата група 18-64 години е стигнал до 10.0%. Ето за какво държавното управление си слага за цел до 2020 година да понижи броя на живеещите в беднотия с 260 хиляди души.

Това, съгласно ръководещите, ще стане малко по малко. За следващата година измежду икономическите цели на властта растежът на Брутният вътрешен артикул да се увеличи до 3.7% поради по-добрите обществени вложения и обществено ползване. Очаква се растежът на общите вложения в главен капитал да доближи 9.5%. Предвидено е броят на заетите през 2019 година да се увеличи с 0.3%. А коефициентът на безработица се чака да се намали до 4.8%

Очаква се на пазара на труда да има все по-малко хора, най-много поради намаляването на популацията в трудоспособна възраст.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР