Миниатюрното княжество Лихтенщайн отпразнува вчера 300 години от създаването си

...
Миниатюрното княжество Лихтенщайн отпразнува вчера 300 години от създаването си
Коментари Харесай

Шестата най-малка страна в света стана на триста години, монархът черпи с бира

Миниатюрното княжество Лихтенщайн отпразнува през вчерашния ден 300 години от основаването си с градинско празненство, на което жителите изпиха по бира със своя монарх, съобщи организация " Ройтерс ".

" За мен е привилегия да мога да върша сходно нещо ", сподели 26-годишният Йоханес Алгойер на градинското забавление пред двореца, ситуиран над столицата Вадуц. Младежът показва, че това напълно не е извънредно: " Тук сме едно огромно семейство. Прекарваме доста време дружно. Често се срещаме ".

Това, което прави националния празник толкоз специфичен тази година, е кръглата годишнина на княжеството, което е сгушено в Алпите сред Швейцария и Австрия и е шестата най-малка страна в света, с население от към 38 000 души.

Някои поданици на Лихтенщайн имаха проблем с ръководещата династия, когато Ханс-Адам, чието богато семейство е притежател на банка Ел Ге Те Банк (LGT Bank), през 2003 г.заплаши да абдикира, в случай че поданиците му не му дадат по-големи конституционни права във връзка със спор за номиниране на магистрати. Той завоюва вота с лекост.

Сега множеството жители твърдо поддържат монархията, сподели 39-годишният Манфред Фрик, облечен в униформата на музикант от духов оркестър. Той означи, че " политиците идват и си отиват, само че династията на принца е тук вечно ".

Принц Алоис, 51-годишният регент и правоприемник на трона, възприе същия звук в тирада пред хиляди развяващи флагове негови сънародници, събрали се на алпийска поляна.

" Нашата страна е измежду най-сигурните места в света. Върховенството на закона е твърдо открито. Едва ли има друга страна, където обособеният човек да има толкоз огромна роля в политиката ", сподели Алоис. " Радваме се на витален стандарт, който е един от най-високите в света ", добави наследникът на трона, като напомни, че допреди 30 години страната е била оскъдно затънтено място.

Официалният език в Лихтенщайн е немският, въпреки че жителите приказват между тях основно негов алпийски акцент, вместо книжовния език. Национална валута е швейцарският франк. Четирима от всеки пет поданици на Лихтенщайн са католици.

 Шестата най-малка страна в света стана на триста години, монархът черпи с бира
© Reuters

Заедно с Норвегия, Исландия и Швейцария, Лихтенщайн е част от Европейската асоциация за свободна търговия. Държавите в нея са част от единния европейски пазар, без да са членове на Европейски Съюз.

Най-големият шеф в Лихтенщайн е " Хилти " (Hilti) - компания, която създава електрически принадлежности. Тласък на стопанската система дават финансовите услуги и това, че княжеството се трансформира в център за криптовалути.

Алоис, който е приключил английската военна академия " Сандхърст ", е наследник на на Ханс-Адам и внук на Франц-Йозеф Втори. Той преместил фамилията от Виена в земите на собствен предходник, които купил, с цел да получи място в съвета от принцове на Свещената римска империя.

Правото на несъгласие на принца прави Лихтенщайн една от дребното монархии в Европа, чийто държател има политическа власт. В страната е планувана опция за производство на референдум за събаряне на доверието от принца, в случай че 1500 жители поддържат настояването./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР