Миниатюрни дронове могат да заменят медоносните пчели за целите на

...
Миниатюрни дронове могат да заменят медоносните пчели за целите на
Коментари Харесай

Мини дронове заменят пчелите в земеделието

Миниатюрни дронове могат да заменят медоносните пчели за задачите на опрашването при култури, отглеждани на закрито. До това изобретение са стигнали учени от Университета на Западен Сидни, които изследвали в детайли успеваемостта на безпилотните летателни средства в тази посока.

Те взели поради, че медоносните пчели опрашват хранителни култури на стойност 6 милиарда австралийски $ всяка година. Това обаче може да става единствено навън, тъй като насекомите не виреят добре в затворена среда.

Така пристигнала концепцията с дроновете. Учените открили, че възходящото течение от витлата им оказва помощ за разпространяването на пъстър прашец върху реколтата от ягоди в кампуса " Хоксбъри " на университета.

„ Постигнахме годишно усъвършенстване с над 50% спрямо опрашването от земни пчели “ , споделя създателят на компанията Polybee Сидхарт Ядхав.

„ Опрашването е основен инструмент за ръководство, който фермерите, отглеждащи предпазени култури, би трябвало да употребяват. Това проучване се пробва да им помогне да вършат това по-ефективно и да понижат разноските си “ , счита и Брет Фифийд от корпорацията за научноизследователска и развойна активност Hort Innovation, която финансира изследването на други възможности за бързо развиващия се бранш на закритите култури.

Земните пчели не могат да се внасят в Австралия, тъй че култури като ягоди и домати се опрашват ръчно, което изисква интензивен труд. Изследването преглежда още дали мухите и локалните пчели без жило могат да се употребяват за опрашване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР