Миниатюрен чип може да бъде вграден във всякаква вещВграденият чип

...
Миниатюрен чип може да бъде вграден във всякаква вещВграденият чип
Коментари Харесай

Плащаме в магазина с часовник, пръстен и очила

Миниатюрен чип може да бъде вграден във всякаква движимост

Вграденият чип в очилата прави същото, което прави и банковата карта (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Токенизацията завладява заплащанията – банковата карта става отживялост, а вместо с нея скоро ще плащаме с часовника си, пръстена си, очилата си. Това стана видно по време на Световния мобилен конгрес (MWC 2019), който се организира тази седмица в Барселона

Вижте хубаво очила по-долу – в рамката е вграден дребен чип. По създание той прави същото, което прави и чипът на банковата карта: посредством него се изпраща поръчка за заплащане към обслужващата банка.

Очилата с вграден чип могат да заменят банковата карта (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Миниатюрният чип може да бъде вграден във всякаква движимост и, разумно, намира място в такива джаджи, каквито човек всекидневно носи всеки ден и на всички места със себе си. Доскоро се популяризираше визията за гривните като платежно средство, само че кой би носил гривна единствено поради заплащанията? А и дизайнът й остава под въпрос.

Сега мини-чиповете намират място в неща, които бихме носили поради друго, да вземем за пример поради удобството си – часовници, пръстени, телефони.

Мини-чиповете намират място във всевъзможни аксесоари (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

А какво се случва, в случай че изгубя пръстена си, телефона си, гривната си? Чипът – по този начин наречения токен – се ръководи посредством софтуерна система, тъй че когато и да е може да бъде блокиран.

Всъщност чрез програмен продукт първо се задейства устройството-носител: то се „ прикачва “ към съответна банкова карта с утвърждението на притежателя й. Едва тогава то може да се употребява за заплащания.

В последна сметка, в случай че устройството-носител бъде изгубено или откраднато, през софтуера за ръководство токенът незабавно бива блокиран и повече не му е „ позволено “ да подрежда заплащания.

Сега можем единствено да се надяваме, че кредитните институции ще съумеят да ни дадат задоволително богат и привлекателен избор от „ джаджи “, в които да бъдат скрити нашите токени.

 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР