Мини прасенцата са много дружелюбни социални животни. Затова и са

...
Мини прасенцата са много дружелюбни социални животни. Затова и са
Коментари Харесай

Заболявания при мини прасенцата

Мини прасенцата са доста отзивчиви обществени животни. Затова и са все по-предпочитан избор на домакински любим. Ако не желаете куче или котка по някаква причина, можете да си вземете такова сладурче. Както всички останали, по този начин и те могат да се страдат от разнообразни болести. Затова е значимо да знаете освен по какъв начин да храните мини прасенце, само че и по какъв начин да се грижите за неговото здраве.

Ако любимците ви не желаят да играят и се намират непрекъснато в положение на незаинтересованост, тогава това незабавно би трябвало да ви насочи, че нещо не е наред.

В този случай хората, които отглеждат мини прасенце, би трябвало незабавно да потърсят класифицираната помощ на ветеринар, с цел да може да се диагностицира повода за смяната в държанието му. В никакъв случай не започвайте лекуване без да пита.

Ето кои са най-често срещаните болести при мини прасенцата.

Диспепсия при мини прасенце

Това е заболяване, което спада към храносмилателните разстройства. Характеризира се с болки и отичане на горните елементи на стомаха. Основните признаци са депресивно положение, отвод от хранене на мини прасенцето, нарушен пулс, дихателна непълнота, дехидратация. Впоследствие се следи смяна в изпражненията - течни и с пяна. Възможни са конвулсии и загуба на тегло. Особено постоянно болестта се среща при дребни прасенца. То се дължи на нарушаването на вътрематочното хранене.

Лечение: предлагат се 2 хранения дневно с преварена вода и с 1% солен разтвор (натриев хлорид).

Салмонелоза при мини прасенце

Другото име на болестта е паратиф. То е остро инфекциозно, като възбудител на инфекцията е бактерията от типа Салмонела. Източника на заразяване са питателните артикули: мляко, сирене, яйца, вода. Възможно е заразяване по въздушно-капков път. Обикновено се заразяват мини прасенцата на възраст до 5 месеца. Симптоматиката се показва във висока температура и диария. При изключително тежки случаи може да се развие и пневмония.

Лечение: организира се строго под наблюдението на доктор! Може да дадете на животното в това време оризов бульон. За лекуване се назначават медикаментите ацидофилус, колибактерин.

 Мини прасенце

Стрептококова зараза при мини прасенце

Група инфекциозни болести, които се провокират от микроорганизмите Стрептококи. Засягат кожата, дихателната и пикочно-половата система. Мини прасенцата боледуват от инфекцията през първите 6 месеца от живота си. Симптомите са нараснала температура, зной и кашлица. При обостряне на положението може да се развие сепсис, като хроническата форма се характеризира с артрит и пневмония. Болното животно незабавно би трябвало да се изолира от другите любимци, в случай че имате такива.

Лечение: друго - според от тежестта и степента на болестта, само че нормално се предписват медикаменти от групата на Пеницилините и Ампицилините.

Рахит при мини прасенце

Това е заболяване на опорно-двигателния уред. При него се поразява също по този начин нервната и ендокринната система на мини прасенцата. Болестта се провокира от дефицита на витамин D, калций и фосфор в рациона на животното. Симптоматиката се показва в загуба на вкус, занимателен напредък и растеж. Понижава се мускулният тонус, като могат да се следят и спазми.

С възрастта се получава удебеляване на ставите, появява се накуцване. В изключително тежките случаи мини прасенцето може да спре да върви напълно. Гръбначният дирек се огъва, пораждат чести фрактури на крайниците. Страничните признаци на болестта са остра реакция на ярка светлина и звук. Любимеца ви може да страда от чести настинки, пневмония, ринит.

Лечение: прибавяне на витамини и минерали към храната. От изключително значение за предварителната защита на болестта е рибеното масло. Включвайте го в диетата всекидневно, а също по този начин се предлага кварцово облъчване.

Анемия при мини прасенце

Клинично положение, което се характеризира с ниско наличие на хемоглобин в кръвта. Като разследване на това се понижа количеството на еритроцитите. Заболяването се характеризира и с дефицита на мед, манган, кобалт и други значими минерали в тялото на животното. Тежестта на положението може да се дефинира с кръвен тест за наличието на хемоглобин в кръвта. Симптоматиката се показва в отмалялост и бледост на кожата. Възможно е да се следят и припадъци от време на време. Цвета на лигавицата е иктеричен. Забелязва се загуба на тежестта и общо безсилие на организма.

Лечение: организира се под наблюдението на доктор! Заболяването може да бъде по-опасно, в сравнение с наподобява на пръв взор. На първо място е належащо да се балансира храненето, да се включат витамините, съдържащи желязо в диетата. С напредването на болестта може да се наложи кръвопреливане.

 Болести при мини прасенце

Конюнктивит при мини прасенце

Това е инфектиране на лигавицата на окото, което е провокирано от алергична реакция или зараза и се предизвиква от опортюнистичната флора. Източници на зараза са вируси и бактерии. Именно по тази причина е значимо постоянно след разходка деликатно да прегледате очите на домашния любим. Симптомите включват бодежи в окото и изтръпване. Наблюдава се щедро сълзене и зачервяване, а клепачите могат да се подуят. Понякога се следи и супурация на очите, зачервяване. Вследствие на това температурата на мини прасенцата се покачва, следи се лесна отмалялост, хрема и липса на вкус.

Лечение: в случай че мини прасенцето е болно, то никога не се занимавайте със самолечение на животното. Само умел ветеринарен доктор може да предпише нужните очни мехлеми и капки.

Кератит при мини прасенце

Инфекциозно заболяване на роговицата на окото, която се показва с инфектиране, помътняване и понижаване на зрението, болежка, зачервяване. Понякога инфекцията може да премине и на конюнктивата. Характерни признаци на болестта са притваряне на окото, сълзене, подутина на клепачите, а с придвижване на заболяването - помътняване на роговицата. Ако не се лекува, може да се стигне до язва на роговицата или перде на окото.

Лечение: при първия симптом би трябвало неотложно да се свържете с вашия ветеринарен доктор, защото триумфът на лекуването зависи точно от това. В взаимозависимост от типа на кератита, се предписват разнообразни антивирусни медикаменти. За мощната болежка в очната ябълка се ползва терапия с лидокаин, а също по този начин може да се употребява електрофореза. В изключително напредналите случаи може да се наложи хирургическа намеса.

Отит при мини прасенце

Възпалително заболяване на слуховия орган. Причините могат да са разнообразни: контузия на ухото или пък натрупването на ушна тиня. Понякога заболяване може да се предизвика от попадането на огромно количество вода в ухото или гъбична зараза. Симптоматиката се показва в внезапна и остра болежка в ухото, инфектиране и гной от слуховия проход. Повишава се температурата и в случай че не се предприеме навременно лекуване, тогава могат да зародят разнообразни затруднения.

Лечение: предписват се разнообразни капки, които би трябвало да се употребяват към 1 седмица. Съставът на лекарството включва антибиотици и противовъзпалителни субстанции. За облекчение на отока се предписват антиалергични лекарства. Заболяването постоянно е съпроводено от тресчица, като за облекчение на признаците постоянно се предписват антипиретични медикаменти.

 Мини прасенце - присъщи болести

Ринит при мини прасенце

Хората, които поставят грижи за мини прасенце, би трябвало да бъдат готови и за този проблем. Това е заболяване на горните дихателни пътища, което се характеризира с хрема. Може да възникне в резултат на парещ въздух, потреблението на храна, която не е свежа или вирусни инфекции. Симптомите, които се демонстрират освен това положение, са увеличена периодичност на дишането, кашлица зной, хрема, а също по този начин от време на време може да има и повръщане Лигавицата на носа набъбва, а в носа се образуват крусти. Разграничава се първична и хронична форма на ринита.

Лечение: предписват се антивирусни медикаменти. При нараснала температура се ползват антипиретици. Превенцията на болестта се показва в спазването на хигиената на домашните любимци, както и профилактичните прегледи при ветеринар.

Ларингит при мини прасенце

Това е инфектиране на лигавицата на ларинкса. Характерни са лезиите на гърлото. Това заболяване при мини прасенцата се появява вследствие на прекарана простуда или инфекциозно заболяване: морбили, магарешка кашлица, скарлатина. Причините за болестта са механично раздразнение на лигавицата на гърлото, поемане на леден или прекомерно парещ въздух. Симптоматиката се показва в мъчителна и суха кашлица. Мини прасенцата могат да откажат да се хранят, заради мощната болежка в гърлото. Появява се зной, а телесната температура се покачва.

Лечение: значимо е навреме да потърсите здравна помощ във ветеринарна клиника. В изключително тежките случаи болестта може да стане хронично. Назначават се разнообразни лекарства, като е значимо мини прасенцето да е умерено, както и да го изолирате от факторите, които могат да усложнят заболяването: течение, стрес, заболели животни. При ларингита се употребяват и националните способи за лекуване - разчистване на гърлото с растително масло или компрес със загрято масло.

За страдание мини прасенцата са податливи на много необятен набор от болести. Именно по тази причина е изключително значимо, при появяването на първите признаци на неразположение, да се консултирате с доктор. Животът на домашния любим зависи от грижите и вниманието на стопанина му. Само по този начин мини прасенцата ще се радват на здраво и мощно здраве.

Въпреки че са известни разнообразни заболявания при мини прасенцата, в случай че се грижите добре за тях, ще се радвате дълго на компанията им. Ако и вие желаете подобен другоземен домакински любим, вижте нашите разгласи и цени за мини прасенце.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР