"Мини Марица -изток" модернизира производството на въглища чрез сътрудничество с

...
"Мини Марица -изток" модернизира производството на въглища чрез сътрудничество с
Коментари Харесай

Мини Марица-изток модернизира производството на въглища

"Мини Марица -изток " модернизира производството на въглища посредством съдействие с Европейската банка за възобновяване и развиване.

"Европейското законодателство слага нови провокации пред нас и все по-високи условия в региона на енергетиката и въгледобива. Едно от изискванията да отговорим на тези провокации и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишение на продуктивността на труда и успеваемостта на производството посредством възобновяване на техническия парк. Това е политиката, която следва "Мини Марица-изток " ЕАД и през днешния ден сме очевидци на една сериозна стъпка за нейното осъществяване ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на гала по предаване за употреба на два нови многокофови роторни багера в сдружението.

Петкова подчертава върху обстоятелството, че въвеждането в употреба по едно и също време на две машини от този вид се случва за първи път в дългогодишната история на "Мини Марица-изток " ЕАД. Това е удостоверение за сериозната ангажираност на управлението на компанията за възобновяване на техниката – изискване за успеваемост и конкурентоспособност на производството.

Енергийният министър напомни позицията на държавното управление, че през идващите години България ще продължи да разчита на производството на електрическа енергия от въглища, тъй като то е директно обвързвано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на стопанската система.

"Тази вероятност е записана в Интегрирания проект "Климат – енергетика ", който – след утвърждение от Европейската комисия – следва да стане факт от началото на идната година “, напомни енергийният министър.

Въвеждането в употреба на два нови многокофови багера KWK 2000 и KWK 400 L в "Мини Марица-изток " ЕАД на стойност 25.8 млн. евро се финансира по линия на Международния фонд "Козлодуй " и със лични средства на сдружението. След извършена открита интернационална процедура по разпоредбите на Европейската банка за възобновяване и развиване за реализатор на дейностите е определен българо-полският консорциум "Famur – българска енергетика ". Багерите ще бъдат въведени в употреба на територията на рудник "Трояново – север ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР