Минерално-суровинната индустрия е стратегическа за българска икономика, осигурявайки около 4%

...
Минерално-суровинната индустрия е стратегическа за българска икономика, осигурявайки около 4%
Коментари Харесай

Близо 4% от БВП осигурява минната индустрия

" Минерално-суровинната промишленост е стратегическа за българска стопанска система , осигурявайки към 4% от Брутният вътрешен продукт, а създадената продукция е на стойност над 2.7 милиарда лева " Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на почетното заседание по случай Деня на миньора.

Според Петкова смисъла на бранша е основно за развиването на общините и възстановяване стандарта на живот на техните поданици.

" От началото на 2017 година до края на месец юли 2018 година приходите от концесионна активност възлизат на над 143 млн. лева ., от които по сметките на общините са повече от 71 млн. лева . ", акцентира тя.

Енергийният министър добави още, че секторът би трябвало да работи на пазарен принцип , при съблюдаване на конкуренцията.

" Според нашите интернационалните сътрудници българската минерално-суровинна промишленост се подрежда на едно от първите места в Европа ", безапелационна е Петкова.

 Манолова се успокои за пенсионирането на миньорите
Манолова се успокои за пенсионирането на миньорите

Това е образец за добра работа с Народно събрание съгласно омбудсманът

Според зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в развиването на минната промишленост би трябвало да се работи за оползотворяване на подземните благосъстояния и получените минни боклуци, трансформирайки ги в запаси.

" Работим за намаляването на административната тежест върху бизнеса , като търсим и спомагателни благоприятни условия усъвършенстване на административните услуги ", увери Живков.

Според него световни проблеми , свързани с преразход на сила и естествени запаси, може да се вземат решение единствено със взаимната работа и съдействие сред държавните институции, бизнеса и научните среди в бранша.

 Манолова се успокои за пенсионирането на миньорите
Манолова се успокои за пенсионирането на миньорите

Това е образец за добра работа с Народно събрание съгласно омбудсманът

На честването на Деня на миньора участва и министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той разяснява, че добивните предприятия в България се отличават с висока продуктивност , която е близо 2.5 пъти по-висока от междинната за промишлеността в страната.

Петков добави, че минерално-суровинната промишленост образува близо 5% от брутния вътрешен артикул на страната. Директно наетите в бранша са над 22 000 души , а общият брой на ангажираните в обслужващи сектора действия доближава до 120 000 души .

Според обществения министър положителните резултат и се дължат на софтуерното обновяване , вложенията в развиването на личния състав , подобряването на изискванията на труд, въвеждането на съвременна организация на труд а, усъвършенстването на политиките за корпоративна обществена отговорност и на трудолюбието на миньорите.

Петков прикани и предприятията в сектора да продължат да влагат в предварителната защита на трудовия травматизъм, да правят оценка рисковете на работната среда и да подхващат ефикасни ограничения за тяхното понижаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР