Минерално-суровинната индустрия е стратегическа за българска икономика, осигурявайки около 4%

...
Минерално-суровинната индустрия е стратегическа за българска икономика, осигурявайки около 4%
Коментари Харесай

Министър Петкова: Българската минерално-суровинна индустрия се нарежда на едно от първите места в Европа

„ Минерално-суровинната промишленост е стратегическа за българска стопанска система, осигурявайки към 4% от Брутният вътрешен продукт, а създадената продукция е на стойност над 2.7 милиарда лева Ключово е смисъла на бранша и за развиването на редица райони в страната, защото 50% от концесионните хонорари постъпват по техните бюджети.

По този метод се подсигурява развиването на общините и възстановяване стандарта на живот на техните поданици “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на отчетното заседание по случай Деня на миньора. „ От началото на 2017 година до края на месец юли 2018 година приходите от концесионна активност възлизат на над 143 млн. лева, от които по сметките на общините – повече от 71 млн. лева “, акцентира тя.

„ Нашето държавно управление стои твърдо зад устойчивото развиване на минно-добивния бранш в страната. Позицията ни е, че секторът би трябвало да работи на пазарен принцип, при съблюдаване на конкуренцията. За тази цел през месец декември предходната година след законодателна смяна, успяхме да инкриминираме противозаконния рандеман на подземни благосъстояния. По този метод ще се понижат директните загуби за работещите в бранша компании.

Петкова напомни, че по време на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, в София се организира петото издание на Европейския минен бизнес конгрес.

„ Според нашите интернационалните сътрудници българската минерално-суровинна промишленост се подрежда на едно от първите места в Европа. Има какво да покажем и с какво да се гордеем “. По думите й тази висока оценка нямаше да е реалност без неуморните старания и високия професионализъм на всички заети в бранша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР